Aktualizované Správy

Politické zemetrasenie naprieč Európou: Briti rozhodli o vystúpení z EÚ!

Brexit bude mať ďalekosiahle dôsledky pre Britániu i pre okolité krajiny. Aj takto komentujú včerajšie rozhodnutie Britov o vystúpení z Európskej únie. David Cameron ohlásil demisiu!

Ilustračný obrázok k článku Politické zemetrasenie naprieč Európou: Briti rozhodli o vystúpení z EÚ!
Zdroj: TASR

Malo by Spojené kráľovstvo zostať členom Európskej únie alebo opustiť Európsku úniu? Na túto referendovú otázku odpovedali obyvatelia Spojeného kráľovstva.

Britskí voliči vo štvrtkovom referende odhlasovali vystúpenie svojej krajiny z Európskej únie. Vyplýva to z najnovších odhadov spravodajských staníc BBC a Sky News. Hlasy sú sčítané v 370 zo všetkých 382 volebných obvodov.

Za tzv. brexit podľa uvedených odhadov hlasovalo 51,9 percent voličov, kým za zotrvanie krajiny v tomto 28-člennom bloku sa vyslovilo 48,1 percent voličov.

Británia opustí EÚ po 43 rokoch. Spojené kráľovstvo je prvým význačným štátom, ktorý sa rozhodol opustiť Európsku úniu.

Silnú podporu zotrvaniu krajiny v únii vyjadrili voliči v Londýne a Škótsku, ich úsilie však podkopali slabé výsledky tohto tábora na severe Anglicka.

Cameron odstupuje

Brexit podporili vo veľkom počte taktiež voliči vo Walese a anglických grófstvach. Na výsledky referenda zareagovali aj finančné trhy tým, že sa britská libra dostala na svoju najnižšiu úroveň proti doláru od roku 1985.

Britský premiér David Cameron dnes oznámil, že v októbri odstúpi z funkcie po tom, ako britskí voliči v štvrtkovom referende rozhodli o vystúpení krajiny z Európskej únie.

Čítajte aj: HLASUJTE: Boli by ste za vystúpenie Slovenska z Európskej únie?

Za vystúpenie Británie z EÚ hlasovalo vo štvrtkovom referende aj 76 percent voličov vo východoanglickom obchodnom meste Boston, kde je najvyššia miera prisťahovalectva z východnej Európy. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

„Začínam snívať, že svitá nad nezávislým Spojeným kráľovstvom,“ vyhlásil na margo kryštalizujúcich sa výsledkov referenda líder Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage. Podľa neho je najväčším prínosom britského referenda to, že podnietilo iné krajiny k tomu, aby začali spochybňovať Európsku úniu.

Brexit
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM