Michaela Mozolányová Samospráva

Poslanci opäť zasadnú: Riešiť budú efektívnejší kontakt s občanmi i osud bývalého Domu smútku

Dnes o 15.00 sa uskutoční prvé tohtoročné pracovné zasadnutie Mestského zastupiteľstva. Poslanci majú na programe dva dôležité body. Schváliť koncepciu rozvoja informačných systémov mesta a rozhodnúť o predĺžení termínu zbierky na spolufinancovanie rekonštrukcie budovy bývalého Domu smútku.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci opäť zasadnú: Riešiť budú efektívnejší kontakt s občanmi i osud bývalého Domu smútku
Zdroj: Dnes24.sk

Do okruhu tém prvého zasadnutia lučenského zastupiteľstva v novom roku sa zaradil aj návrh na predĺženie dobrovoľnej zbierky na spolufinancovanie rekonštrukcie budovy bývalého Domu smútku v centrálnej časti cintorína, o ktorej sme vás informovali v článku: Rekonštrukcia pôvodného Domu smútku v Lučenci: Zo starej pamätihodnosti sa stane Sieň významných osobností

Mestské zastupiteľstvo schválilo v apríli 2013 dobrovoľnú zbierku na rekonštrukciu pamätihodnosti bývalého Domu smútku. Zbierka bola realizovaná prostredníctvom dvoch pokladničiek, jednej prenosnej na kultúrnych podujatiach organizovaných Mestom, ďalšia pokladnička bola umiestnená v kancelárii prvého kontaktu Mestského úradu. Prispievatelia mohli poukázať dobrovoľnú sumu aj na účet Mesta. Celková vyzbieraná suma bola k 31.12.2013 1.189,60 eur. „Vzhľadom k tomu, že vyzbieraná suma nepostačuje na plánovanú obnovu bývalého domu smútku, Mesto Lučenec plánuje formou pokračovania zbierky osloviť ďalších občanov o príspevok na spomínanú rekonštrukciu pamätihodnosti,“ píše sa v dôvodnej správe materiálu k dnešnému zasadnutiu.

Uľahčenie kontaktu s úradom

Ďalšou zaujímavou témou, o ktorej budú poslanci diskutovať je Elektronizácia služieb mesta Lučenec. Cieľom je uľahčiť obyvateľom mesta a podnikateľským subjektom kontakt s úradom, skrátenie času vybavovania žiadostí, zvýšenie dostupnosti služieb, zvyšovanie kvality práce a bezpečnosti dát na mestskom úrade.

Mesto Lučenec sa zapojilo predložením žiadosti o nenávratný finančný príspevok do výzvy Elektronizácia služieb miest – „eMestá“ z Operačného programu Informatizácia samosprávy. Projekt bol schválený zastupiteľstvom ešte 25. júna 2013. Ministerstvo financií SR však vyzvalo listom 23. decembra 2013 mesto o doplnenie predloženej žiadosti o poskytnutie nenávratného finančného prostriedku a to predloženie uznesenia zastupiteľstva o schválení koncepcii rozvoja informačných systémov. Stanovená lehota na predloženie požadovaného dokladu je 45 dní od doručenia výzvy. Koncepcia rozvoja informačných systémov v plnom znení je zverejnená na stránke mesta Lučenec.

V dôvodnej správe sa uvádza, že 95 % oprávnených výdavkov na projekt by malo byť zabezpečené z nenávratného finančného príspevku a 5 % z oprávnených výdavkov na projekt z vlastných zdrojov mesta. Celkové náklady na projekt sú 813 006,75 €, nenávratný finančný príspevok by mal predstavovať sumu 772 356,41 eur a na spolufinancovaní by sa malo mesto podieľať sumou 40 650,34 eur z vlastných zdrojov v rámci rozpočtu na rok 2014.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM