Michaela Mozolányová Samospráva

Poslanci riešili bytovú otázku v Lučenci: O čo majú najväčší záujem obyvatelia mesta?

Mesto nemalo doteraz spracovaný takýto dokument, preto Mestské zastupiteľstvo (MsZ) schválilo počas svojho posledného februárového zasadnutia Program rozvoja bývania až do roku 2020.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci riešili bytovú otázku v Lučenci: O čo majú najväčší záujem obyvatelia mesta?
Zdroj: Dnes24.sk

Tento program má tvoriť súčasť Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja Mesta Lučenec, ktorého platnosť sa končí. Mesto muselo preto spracovať analýzu súčasného stavu bývania v našom meste a navrhnúť víziu a ciele v oblasti bývania a jeho rozvoja do roku 2020. „Na spracovanie tohto programu bola zostavená 14-členná komisia, ktorá pripravovala podklady na spracovanie dokumentu a pripomienkovala jednotlivé jeho kapitoly,“ informovala Mária Bérešová, hovorkyňa mesta Lučenec.

Program rozvoja bývania je programovacím dokumentom, ktorý na základne dôkladnej analýzy podmienok bývania v meste za roky 1991 až 2011 stanovuje ciele a náčrt postupov na ich dosiahnutie. Je jedným z dokumentov, na základe ktorých sa uskutočňuje rozvoj bývania v meste. „Bol vypracovaný na základe informácií príslušných oddelení mestského radu, informácií získaných prostredníctvom Štatistického úradu SR, spoločnosti Spool, Stavebného bytového družstva Lučenec a ďalších inštitúcií,“ povedala.

Potreba bytov

Mesto Lučenec a spoločnosť Spool realizovali prieskum záujmu občanov o nájomné byty formou dotazníkov. Jeho cieľom bolo zistiť, o aký druh, typ a veľkosť bytu majú Lučenčania záujem. Z požiadaviek obyvateľov vyplynulo, že v Lučenci je nedostatok nájomných malometrážnych bytov pre mladé rodiny (štartovacie byty), ako aj pre skupinu obyvateľov s najnižšími príjmami.

Nové bytové jednotky by mali vzniknúť aj na zastavanej ploche v rozlohe 1 916,60 m2 (rozostavaná 16 – triedna škola s pozemkami na Rúbanisku III). celkovo by na uvedenej ploche malo byť postavených 74 bytových jednotiek. Poslanci mestského zastupiteľstva schválili na svojom februárovom zasadnutí Program rozvoja bývania do roku 2020. Tento dokument sa však bude priebežne dopĺňať a upravovať.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM