Správy

Poslanci vo Fiľakove schválili etický kódex, má prispieť k zvýšeniu transparentnosti

Podľa slov hovorkyne mesta Klaudie Kovácsovej fiľakovská samospráva je zatiaľ jedinou v širšom regióne, ktorá podobný dokument prijala.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci vo Fiľakove schválili etický kódex, má prispieť k zvýšeniu transparentnosti
Zdroj: TASR

K vyššej transparentnosti v meste Fiľakovo v Lučeneckom okrese má prispieť nový etický kódex volených predstaviteľov samosprávy, ktorý schválili mestskí poslanci na svojom poslednom marcovom zasadnutí.

Podľa slov hovorkyne mesta Klaudie Kovácsovej fiľakovská samospráva je zatiaľ jedinou v širšom regióne, ktorá podobný dokument prijala.

Predíde konfliktom?

„Etický kódex definuje základné etické princípy a štandardy správania, ktoré sú očakávané od voleného predstaviteľa pri plnení svojich povinností. Zároveň o týchto štandardoch informuje občanov,“ uviedla Kovácsová s tým, že kódex bude slúžiť aj na ľahšie rozhodovanie v komplikovaných a nejasných situáciách a pomôže pri predchádzaní konfliktov.

S prijatím kódexu podľa jej slov úzko súvisí aj schválenie prílohy k všeobecne záväznému nariadeniu mesta z roku 2015 o metodike poskytovania dotácií z mestského rozpočtu.

Aj pre zamestnancov

„Príloha predstavuje vyhlásenie člena zastupiteľstva alebo mestskej rady o dodržiavaní stanovených princípov pri odsúhlasovaní dotácií,“ dodala hovorkyňa, podľa ktorej ide predovšetkým o situácie, v ktorých sú poslanci alebo členovia rady či ich blízki rodinní príslušníci predstaviteľmi alebo členmi štatutárnych orgánov organizácií, ktoré sa uchádzajú o dotáciu z mestskej pokladnice.

„V takomto prípade, aby sa predchádzalo konfliktu záujmov, sa stanovilo, že poslanec alebo člen rady musí pred hlasovaním opustiť miestnosť a nezúčastní sa na hlasovaní,“ vysvetlila Kovácsová.

Tretím novým dokumentom zameraným na transparentnosť samosprávy je kódex pre zamestnancov mesta. Ten schválil ešte pred zasadnutím poslancov primátor Fiľakova Attila Agócs v rámci svojich kompetencií.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM