Michaela Mozolányová Samospráva

Poslankyňa Eva Balážová o problémoch v meste: V tejto štvrti by malo byť viac kamier!

Akými problémami žijú jednotlivé časti Lučenca? Čo trápi a teší obyvateľov Rúbaniska, Parného mlyna, Mestskej pustatiny, či ďalších oblastí? Prečítajte si rozhovor s Evou Balážovou, poslankyňou za 5. volebný obvod.

Ilustračný obrázok k článku Poslankyňa Eva Balážová o problémoch v meste: V tejto štvrti by malo byť viac kamier!
Zdroj: TASR

Volebný obvod č. 5 tvorí Rúbanisko II, Rúbanisko III čísla 53 – 58, Ulice Budovateľov, Športová, Okružná, Ľadovo, Parný mlyn, Mestská pustatina, Lučenské kúpele, Tenisové ihrisko a Koháryho dolina. Ako poslankyňa mestského zastupiteľstva zaň zodpovedá aj Eva Balážová .

Pani Balážová, skúste nám priblížiť dianie vo vašom volebnom obvode za posledné obdobie.

Je toho veľa, čo sa za posledné obdobie udialo, resp. aktuálne deje na Rúbanisku II. Dúfam, že túto skutočnosť pozitívne vnímajú aj obyvatelia tejto časti mesta. Opravili sa viac-menej všetky výtlky na vnútroblokových komunikáciách, upravila sa verejná zeleň, vysadila sa ďalšia vrátane letničiek. Priebežne sa kosí a zametá, upravilo sa množstvo detských ihrísk. Bývalá škôlka R II/1 sa rekonštruuje na zariadenie obchodu a služieb. V materskej škôlke R II/2 otvorili v tomto školskom roku ďalšiu triedu a v týchto dňoch ustanovili za riaditeľku pani Mgr. Košťálovú Janku. Charizmatické, takmer dvadsať ročné platany z Námestia republiky boli presadené práve na naše sídlisko. Pripravuje sa aj prenos „súsošia“ z fontány na Námestí republiky. Dúfam, že aj vyriešenie otázky rozostavanej stavby Q1D sa stane v dohľadnej dobe skutočnosťou.

Čo považujete za najväčšiu vec, ktorú sa podarilo zrealizovať vo vašom obvode?

Zaviedol sa systematickejší prístup k riešeniu problémov a nedostatkov na našom sídlisku. Odstránili sa mnohé nepotrebné veci, upravila sa zeleň, opravili sa detské ihriská, lavičky, chodníky, vybudovali sa nové, priebežne sa opravujú vnútroblokové komunikácie, „kocka“ sa tiež opravila, chátrajúca budova bývalej škôlky mení svoju tvár, aj rozostavaná stavba Q1D je sprehľadnená. Dlhoročná téma – Zastávka MHD pri kotolni sa tiež zásadne opravila. Vytvára sa silnejšie Genius Loci tohto miesta.

V čom vidíte vy možné rezervy v riešení problémov práve v tejto časti?

V obmedzených zdrojoch na financovanie už identifikovaných potrieb obyvateľov sídliska, vo vandalizme určitých skupín, v ľahostajnosti a nezáujme niektorých obyvateľov k svojmu okoliu, v určitých prípadoch v nedostatočnej komunikácii.

Akými opatreniami by bolo možné dosiahnuť zníženie kriminality vo vašom obvode? Zvýšením počtu mestských kamier namierených na kritické miesta sídliska a intenzívnejším osvetlením týchto miest.

Na čo by ste vo vašom volebnom obvode prijali viac financií?

Určite na rekonštrukcie vnútroblokových komunikácií, ciest ale aj chodníkov, na modernizáciu ZŠ Laca Novomeského, na vytvorenie priestranstiev s moderným mestským mobiliárom.

Aké sú vaše reálne predstavy, ktoré by ste chceli dosiahnuť ohľadom budúcnosti v obvode?

Určite to je rekonštrukcia ZŠ Laca Novomeského, nové – modernejšie detské ihriská, Klub seniorov, zlepšiť systém separácie a zberu odpadu, rekonštrukcie sídliskových komunikácií, zóny vhodné na relax. Za dôležité považujem aj viac rôznorodejších kultúrno-spoločenských a športových aktivít organizovaných priamo na sídlisku, čo by tiež pomohlo k posilneniu identity aj k rozvoju susedských vzťahov a hrdosti na svoje sídlisko. Za samozrejmé považujem aktívnu komunikáciu poslanca s obyvateľmi.

Na záver by som však ešte chcela dodať pár aktuálnych, dúfam pozitívnych, informácií ohľadne dodávok tepla. Na Rúbanisku II. do niektorých vchodov blokov A,B,C,D a Materskej školy sa montuje 11 ks domových odovzdávacích staníc a prebieha rekonštrukcia prepojky ÚK medzi blokmi A / vchod 2 a blokom B / vchod 11.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM