Jakub Forgács Správy

Požiadavky Mýtnej k výstavbe R2: Mimoúrovňová križovatka aj peňažná kompenzácia

Rýchlostná cesta R2, ktorej ďalší úsek má viesť našim regiónom, zarezonovala na verejnom stretnutí. Samospráva obce Mýtna prišla s viacerými bodmi, ktorých splnenie žiada od štátu. Na čo chce využiť takmer milión eur?

Ilustračný obrázok k článku Požiadavky Mýtnej k výstavbe R2: Mimoúrovňová križovatka aj peňažná kompenzácia
Zdroj: TASR

Výstavbu mimoúrovňovej križovatky a finančnú kompenzáciu vo výške jedného milióna eur vzhľadom na obmedzenia a zníženie kvality života pri výstavbe ďalšieho úseku rýchlostnej cesty R2 žiada od štátu samospráva obce Mýtna v okrese Lučenec. Uviedol to starosta Pavel Greksa počas verejného pracovného stretnutia predstaviteľov miestnych samospráv a zástupcov Banskobystrického samosprávneho kraja, ktorého účelom bolo podľa neho informovanie obyvateľov o príprave výstavby ďalších úsekov R2 a informácia o jej vplyvoch na rozvoj regiónov Novohrad a Gemer.

Návrh ďalšej križovatky

„Požadujeme, aby vláda SR jasne povedala, že sa v roku 2017 začne výstavba úseku R2 Kriváň-Lovinobaňa a pomenovala, odkiaľ sa na to získajú finančné prostriedky. Doposiaľ totiž každá odpoveď znela, že financie nie sú a ministerstvo dopravy hľadá zdroje financovania,“ uviedol starosta, ktorý však osobne neverí, že sa v budúcom roku s výstavbou začne. „Už desať rokov počúvam od predstaviteľov štátu, že ďalší rok sa začne stavať. Sami obyvatelia mi preto hovoria, že sa mi už nedá veriť a aj preto som rozhodol zvolať toto stretnutie,“ dodal.

Samospráva zároveň požaduje aj zmenu v projektovej dokumentácii predmetného úseku. Ten je naplánovaný v dĺžke približne 22,5 kilometra a s výstavbou mimoúrovňových križovatiek sa počíta jedine na jeho začiatku a konci. Takéto riešenie však podľa Greksu neumožní dostatočný rozvoj tamojšej oblasti, a preto navrhujú pridať na R2 ďalšiu križovatku s privádzačom medzi Mýtnou a Divínom. „Je to dôležité nielen pre našu obec, ale pre celý región, hlavne pre západný Novohrad. Máme tu krásne vrchy a prírodu, dedinu Divín s historickými pamiatkami, priehradu Ružiná a vybudovaním križovatky by sme mohli okrem iného začať viac rozvíjať cestovný ruch,“ zdôraznil.

„Určite by bolo výhodné, keby sme mali vjazd a výjazd na rýchlostnú cestu aj priamo tu a nielen v Kriváni či pri Lučenci, keďže je to dlhý úsek. Pomohlo by to zamestnanosti, zlepšeniu dochádzky za prácou a, samozrejme, aj turizmu a v nadväznosti na to aj budovaniu stravovacích či ubytovacích kapacít,“ dodal na margo významu križovatky Peter Čeman, starosta neďalekej obce Tuhár.

Výstavba amfiteátra

Treťou požiadavkou samosprávy Mýtnej je finančná kompenzácia za dočasné zníženie pohodlia a kvality života obyvateľov počas výstavby R2. „Nepožadujeme ju preto, aby sme si tieto peniaze rozdali alebo ich prejedli. Chceme ich využiť na výstavbu prírodného amfiteátra, ktorý má byť zriadený v kameňolome v susedstve obce, kde sa v súčasnosti ťaží kameň na výstavbu aktuálne stavaného úseku R2,“ vysvetlil starosta s tým, že požiadavku na kompenzáciu zapracovali aj do uznesenia obecného zastupiteľstva.

Ako ďalej povedal, práve na aktuálnom pracovnom stretnutí chceli zástupcom Národnej diaľničnej spoločnosti predostrieť svoje požiadavky a objasniť im ich dôvody. „Nakoľko sa však stretnutia nezúčastnili a ospravedlnili sa aj pracovníci ministerstva dopravy, nemali sme s kým viesť dialóg,“ konštatoval Greksa.

Stretnutia sa naopak zúčastnili primátori okresných miest Rimavská Sobota a Lučenec Jozef Šimko a Alexandra Pivková. Tá zdôraznila, že je potrebné zabezpečiť prípravu a realizáciu ďalších úsekov R2 od roku 2017 tak, ako je to naplánované. „R2 má pre nás obrovský význam. Pri rokovaní s investormi je veľmi pozitívnym faktom už jeden hotový a ďalší dobudovávaný úsek medzi Zvolenom a Kriváňom. Celkový pozitívny vplyv R2 na rozvoj, či už priemyslu, alebo cestovného ruchu, je jednoznačný,“ poznamenala.

Čítajte tiež:

Rýchlostná cesta R2 na pretrase. Veľké stretnutie v Mýtnej o vplyve výstavby na región

Lučenecký okres prichádza o obyvateľov. V kraji máme nelichotivé prvenstvo!

Noc múzeí a galérií neobíde ani Fiľakovo. Prinesie ochutnávku sladkostí aj bubenícku šou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM