Boris Macko Rôzne

Pozor na trávu v Lučenci a okolí. Jej vypaľovanie vás môže vyjsť draho

S jarou, bohužiaľ, každoročne súvisí aj vypaľovanie trávy a porastov. Hasiči aj meteorológovia varujú, že kvôli suchu môže nastať pohroma aj v Lučenci a okolí.

Ilustračný obrázok k článku Pozor na trávu v Lučenci a okolí. Jej vypaľovanie vás môže vyjsť draho
5
Galéria
Foto: Ivana Milanová / Zdroj: ruzomberok.dnes24.sk

Keďže dlhší čas výdatnejšie nepršalo, varovanie pred požiarmi sa týka aj Lučenca i lesov v okolí mesta. „Jarné obdobie je v čase suchého a teplého počasia charakterizované ako obdobie zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov. Je to aj v dôsledku toho, že občania, právnické osoby a fyzické osoby – podnikatelia porušujú predpisy o ochrane pred požiarmi tým, že vypaľujú porasty bylín, kríkov a stromov. Požiare sa veľakrát rozšíria do lesných porastov alebo ohrozujú iný majetok,“ vysvetlil vedúci požiarnej prevencie Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Lučenci Pavol Kukla. Dodal, že niekedy sa vypaľovanie skončí tragicky – smrťou alebo zranením.

„Najčastejšími príčinami vzniku lesných požiarov v predchádzajúcich rokoch bolo zakladanie ohňov v prírode, vypaľovanie porastov bylín, kríkov a stromov, fajčenie a úmyselné zapálenie. Zvýšenú pozornosť treba venovať pobytu detí v prírode, ktoré by nemali zostať bez dozoru,“ apeluje Kukla.

Vypaľovaním porastov bylín, kríkov a stromov sa porušuje zákon o ochrane pred požiarmi. Za porušenie spomínaného zákona môže byť fyzickej osobe uložená pokuta do výšky 331 eur, právnickej osobe a fyzickej – podnikateľovi pokuta do výšky 16 596 eur.

„Upozorňujeme aj turistov, že oheň možno klásť len na určených miestach a zvýšenú pozornosť treba venovať jeho uhaseniu pred odchodom,“ upozorňuje Kukla na správanie v lesoch. „Veríme, že v spolupráci so všetkými vlastníkmi, správcami a užívateľmi lesných pozemkov, v úzkej súčinnosti so spoločenskými a záujmovými organizáciami, ktoré vykonávajú svoje aktivity v prírode a lese, sa nám podarí uchrániť prírodu pred zbytočnými stratami,“ uzavrel vedúci oddelenia požiarnej prevencie.

Pozrite si v našej galérii nové auto lučeneckých dobrovoľných hasičov!

Foto: ilustračné

FOTO: Nové auto pre dobrovoľných hasičov v Lučenci
5
Galéria
Foto: Ján Šnúrik
Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM