Michaela Mozolányová Správy

Pravda o platoch v okrese Lučenec: Tu je dôvod, prečo ten priemerný je až 708 eur!

Až nečakané emócie vyvolal článok, ktorý sme uverejnili na 24-ke. Týkal sa prieskumu, ktorý zrealizoval portál Platy.sk a podľa ktorého je priemerný plat v našom okrese 708 eur v hrubom. Prečo je priemer taký vysoký, keď aj podľa reakcií ľudí zarába väčšina výrazne menej?

Ilustračný obrázok k článku Pravda o platoch v okrese Lučenec: Tu je dôvod, prečo ten priemerný je až 708 eur!
Zdroj: Webnoviny.sk

Podľa projektového manažéra portálu Platy.sk Miroslava Draveckého priemerná hodnota platu je výrazne ovplyvnená vysokými, no zriedkavými zárobkami niekoľkých ľudí.

Ak by sme chceli rozdeliť platy Lučenčanov do viacerých mzdových pásiem, podľa prieskumu portálu Platy.sk najväčšia skupina zamestnancov zarába v rozmedzí 401 – 600 eur mesačne, v hrubom… „Sú tu ale ľudia, ktorých mesačný plat presahuje 1400 eur a je ich 2%. Predovšetkým títo zamestnanci (riadiaci pracovnici, špecialisti, programátori a podobne) zvyšujú priemerný plat v okrese,“ vysvetľuje Dravecký.

Priemer tak neodzrkadľuje zákonite plat väčšiny. Na jeho konečnú podobu majú v tomto prípade výrazný vplyv vyššie platy niektorých príjmových skupín, ktorých je síce neporovnateľne menej, ale takisto sú ich príjmy neporovnateľne vyššie…

Ak sa chceme baviť nie o priemere, ale platoch väčšiny, je podľa Draveckého možné použiť inú metriku – modus, kde získame najčastejšie sa vyskytujúcu hodnotu vo vzorke. „Tou je v prípade platu v Lučeneckom okrese 500 eur v hrubom,“ informuje projektový manažér portálu Platy.sk s tým, že presne túto sumu vidí na svojich výplatných páskach podľa zrealizovaného prieskumu takmer 11% pracujúcich v Lučeneckom okrese.

Ako dodal, ľudia pri debate o plate často vnímajú len to, čo dostanú „na ruku“, pripadne na účet a s čím môžu disponovať, z čoho platia účty. A napríklad taká suma 500 eur v hrubom sa opäť výrazne zníži.

Podľa emócií, ktoré vyvolal predošlý článok o priemernom plate, je však zrejmé predovšetkým to, že ľudia v Lučenci sú poriadne frustrovaní… Je ťažké nájsť si vôbec nejakú prácu a mnohí musia za prácou alebo zárobkom, ktorý by ich uživil, odchádzať preč… :-(

O tom, na akých pozíciách koľko Lučenčania zarábajú sme písali v článku: Koľko zarába kamionista, opatrovateľka, či čašníčka? Lučenčania nám prezradili svoje platy!

Porovnajte si aj vy zadarmo plat na svojej pozícii TU.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM