Jakub Forgács Samospráva

Prezident sa vyjadril k nášmu novému županovi: Ako by sa Kotleba mal zachovať podľa hlavy štátu?

Na čele nášho samosprávneho kraja už máme novozvoleného župana Mariana Kotlebu. Prezident SR Ivan Gašparovič vyzval predsedov ostatných krajov a poslancov Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) na spoluprácu s ním.

Ilustračný obrázok k článku Prezident sa vyjadril k nášmu novému županovi: Ako by sa Kotleba mal zachovať podľa hlavy štátu?
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

Hlava štátu bola po druhom kole volieb do VÚC prekvapená konečným výsledkom, v ktorom Kotleba porazil vtedajšieho predsedu BBSK Vladimíra Maňku (Smer-SD). Podľa Gašparoviča si treba uvedomiť, že Kotleba sa na Slovenku nedostal do povedomia verejnosti len pri týchto voľbách.

Prezident: Je ho potrebné rešpektovať

Funguje tu už niekoľko rokov. Mal svoju stranu, ktorá bola rozpustená a mysleli sme si, že tým sme urobili všetko. Asi nie. Na druhej strane bol riadne zvolený občanmi tak, ako iní predstavitelia krajov, a preto si myslím, že je ho potrebné rešpektovať v tejto funkcii,“ uviedol prezident.

Ako pripomenul, tento post však znamená niečo iné, ako chodiť protestovať do ulíc. Poukázal na to, že Kotleba bude mať teraz zodpovednosť za stovky tisíc ľudí v oblasti zdravotníctva, školstva, sociálnych vecí. „Do akej miery sa toho chopí a zvládne, bude závisieť aj od poslancov, s ktorými bude spolupracovať, u ktorých veľkú oporu zatiaľ nemá. Bude záležať na tom, akých odborníkov si vyberie a ako bude vnímať ich rady. Ak v tom bude úspešný, tak nevidím dôvod na negatívne hodnotenie. Budeme vidieť jeho prácu,“ konštatoval.

Gašparovič o spolupráci

Istý problém vidí prezident v tom, ako sa Kotleba postaví k riešeniu ľudskoprávnych otázok a k postaveniu tých občanov, na ktorým adresu sa často negatívne vyjadroval. Preto je podľa neho dôležitá spolupráca aj ostatných predsedov krajov, vlády či parlamentu, aby mu ukázali, čo je prospešné pre občanov, štát a že politika občianskych práv a slobôd nepozná výnimky. „To je to, čo bude musieť akceptovať. Ak nie, situácia bude zrejme ťažká,“ poznamenal Gašparovič.

Domnieva sa, že Banskobystrický kraj pochopil voľbu Kotlebu ako možnosť zmeniť otázku zamestnanosti v danom regióne. „Ak by zostal sólo hráč, tak kraju nepomôže, preto si bude musieť uvedomiť, že bude potrebovať spoluprácu so všetkými inštitúciami,“ avizoval prezident s tým, že ak to Kotleba nebude rešpektovať a občania zistia, že ani on im v tejto oblasti nepomohol, tak sa jeho postavenie zmení. „Som presvedčený, že bude musieť prehodnotiť niektoré svoje názory,“ podčiarkol Gašparovič.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM