Krimi

Pri požiaroch v Banskobystrickom kraji zahynulo 7 ľudí. Kde napáchal oheň najväčšie škody?

Na území kraja vznikli v uplynulom roku priemerne tri požiare denne s priemernou škodou 2930 eur. Toto hovoria štatistiky hasičov...

Ilustračný obrázok k článku Pri požiaroch v Banskobystrickom kraji zahynulo 7 ľudí. Kde napáchal oheň najväčšie škody?
6
Galéria
Zdroj: TASR

Sedem osôb usmrtených a 23 zranených si vyžiadali vlaňajšie požiare na území Banskobystrického kraja. Vzniklo ich 1074 s priamou škodou takmer tri milióny eur. V porovnaní s rokom 2017 je to síce o 288 požiarov menej, došlo však k navýšeniu priamych škôd skoro o 90 000 eur. Informoval o tom v stredu riaditeľ Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici Dušan Sľúka s tým, že počet usmrtených pri požiaroch sa znížil o jednu osobu, ale zranených bolo o päť ľudí viac.

Podľa Sľúku na území kraja vznikli priemerne tri požiare denne s priemernou škodou 2930 eur. Najčastejšie horelo v nedeľu a v časovom intervale medzi 18:00 až 19:00.

Zo štatistiky požiarovosti za rok 2018 vyplýva, že najviac horelo na území okresu Rimavská Sobota (150), najmenej v Krupinskom okrese (30). Najvyššie materiálne škody si vyžiadali požiare v okrese Brezno (635 505 eur), najnižšie vo Zvolenskom okrese (28.335 eur).

Najčastejšími príčinami vzniku požiarov bolo vypaľovanie trávy a suchých porastov (125 prípadov), vyhorenie sadzí v komíne (124) a úmyselné zapálenie neznámou osobou (107). V 155 prípadoch nebolo možné príčinu určiť, prípadne je stále v štádiu šetrenia.

Ako zhodnotil Sľúka, medzi požiare s najvyššou škodou patril novembrový požiar v Krupine pri prekladacej rampe a príčinou bola manipulácia s otvoreným ohňom. V decembri na elektrický skrat doplatila lokomotíva v Hajnáčke v okrese Rimavská Sobota. Vysoké škody hasiči zaznamenali aj pri požiari rekreačnej chaty v Horných Hámroch v okrese Žarnovica, ktorá sa rozhorela ešte v januári minulého roka. Podpísala sa pod to nevhodná inštalácia vykurovacieho telesa, teplovzdušných rozvodov.

Požiare, pri ktorých došlo k usmrteniu osôb, sa stali v obciach Klenovec a Kružno v okrese Rimavská Sobota a aj priamo v meste. Rovnako v Pohorelej, okres Brezno, v Banskej Štiavnici, v Slovenskej Ľupči v okrese Banská Bystrica a vo Veľkých Zlievcach, okres Veľký Krtíš.

Pozrite si v priloženom video aj zásah hasičov a vojakov počas kalamity na Orave, ktorú pred pár dňami zasypal sneh!

Zdroj: Dnes24.sk
Hasiči
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM