Boris Macko Samospráva

Primátori a starostovia z Novohradu o problémoch regiónu: R2 a obchvat sa stanú realitou

Stretnutie, ktoré vyvoláva nádej! Do Lučenca zamierili šéfovia samospráv. Hovorili o problémoch, ktoré sužujú náš región.

Ilustračný obrázok k článku Primátori a starostovia z Novohradu o problémoch regiónu: R2 a obchvat sa stanú realitou
5
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: Dnes24.sk

Na stretnutí primátorov a starostov Združenia miesta a obcí Novohradu (ZMON) spolu s predstaviteľmi štátnej správy v piatok 17. marca rezonovali hlavne otázky dopravy, akčného plánu vlády, či postavenia samosprávy. Pozitívom je hlavne fakt, že plánovaná výstavba R2 aj obchvatu Lučenca sa hýbu dopredu a stávajú sa realitou.

„Môžem potvrdiť slová starostu Mýtnej pána Greksu, ktorý má za náš región na starosti komunikáciu s príslušnými štátnymi orgánmi, že výstavba R2 sa začne v budúcom roku. Je v takom štádiu rozpracovanosti, že na úsek po Tomášovce si môžeme byť istí začiatkom výstavby v roku 2018,“ povedala pre Lučenec 24 primátorka Lučenca Alexandra Pivková.

Obchvat Lučenca neostal bokom

Dodala, že snem ZMON zhodnotil aj aktivity za rok 2016 a stanovil priority na tento rok. " Jedným zo strategických cieľov je riešenie dopravy v okresoch Lučenec a Poltár. Rezonovala rýchlostná cesta R2, rôzne etapy jej výstavby. Rovnako aj preložka cesty I/75 – obchvat Lučenca, ktorá by odbremenila hlavne od nákladnej dopravy historické centrum Lučenca. Týka sa to však aj niektorých obcí – napríklad Tomášovce, Podrečany, či Vidná, ktoré sú napojené na Lučenec," upresnila primátorka.

Potešujúce je, že okrem už spomínanej R2 sa začínajú rozbiehať aj veci okolo výstavby obchvatu Lučenca. „Radi by sme urýchlili proces vykupovania pozemkov, aby sa dostal medzi priority tohto a nie budúceho roka. Lebo ďalším krokom by už bolo verejné obstarávanie na výber dodávateľa prác,“ prezradila Pivková ďalšie plány.

Na sneme ZMON sa zaoberali statusom starostov a primátorov, ktorí berú svoju prácu ako poslanie. Rovnako aj pripomienky k infozákonu, ako aj udržanie partnerstva so štátnymi inštitúciami. „Pri akčnom pláne sme zadefinovali priority, už sa prehodnocujú zmluvy na príspevky. V tomto roku odštartujú všetky projekty akčného plánu okrem sociálnych podnikov a regionálnych centier vzdelávania, ktoré sa ešte precizujú. Musia mať určité paramete,“ uzavrela primátorka.

V OBRAZOCH: Starostovia a primátori z Novohradu riešili dopravu
5
Galéria
Foto: Ján Šnúrik
Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM