Rôzne

Prístup k hradu Šomoška zlepší obnovená asfaltová cesta, má prilákať viac turistov

Vyšší počet návštevníkov hradu Šomoška na juhu Lučeneckého okresu si sľubuje tamojšia samospráva od rekonštrukcie jeho prístupovej cesty, ktorá sa začne v najbližších dňoch.

Ilustračný obrázok k článku Prístup k hradu Šomoška zlepší obnovená asfaltová cesta, má prilákať viac turistov
Zdroj: Boris Macko

Podľa slov starostu obce Šiatorská Bukovinka Juraja Badinku ide o úsek dlhý zhruba 1,9 kilometra, pričom náklady na jeho vyasfaltovanie sú vo výške približne 118-tisíc eur, ktoré získali vďaka úspešnému projektu.

„Cesta už bola v dosť zlom stave, teraz sa bude asfaltovať a rozšíri sa. Doteraz bola šírka komunikácie tri metre, po novom bude 3,5 metra a po 50 centimetroch budú dosypané aj krajnice. Prístup na parkovisko pod hradom bude teda bezpečnejší,“ uviedol na margo investície Badinka, ktorý vďaka zrekonštruovanej ceste očakáva nielen väčší záujem mototuristov, ale aj cyklistov a peších turistov.

Niet peňazí

Ako pokračoval, keby neboli úspešní s projektom, z vlastných prostriedkov by si rekonštrukciu cesty nemohli dovoliť. „Sme malá obec s 300 obyvateľmi a z nášho rozpočtu sa to nedá. Vyberáme síce vstupné, ale súčasne zamestnávame na hrade dvoch ľudí. Každý rok navyše do jeho údržby a opráv investujeme päť až šesťtisíc eur a na takéto veci nám už nezostávajú peniaze,“ podotkol starosta s tým, že za pomoc pri vypracovaní projektu je vďačný pracovníkom mestského úradu Fiľakovo, ktorí samospráve jeho prípravu výrazne uľahčili.

„S okolitými obcami sme spoluzakladateľmi cezhraničného Geoparku Novohrad – Nógrád. V rámci tohto spojenectva sme si určili filozofiu, že tie časy, keď každý zveľaďoval len to svoje, sú už za nami a musíme pomáhať aj menším,“ podotkol na margo spolupráce na projekte primátor Fiľakova Attila Agócs, podľa ktorého má jeho mesto v tomto smere dôležitú úlohu ako líder mikroregiónu.

Šomoška - hrad na hranici
11
Galéria
Foto: Boris Macko

Byty i hrad

Obnova cesty na hrad Šomoška je súčasťou väčšieho cezhraničného programu Interreg, v rámci ktorého sú v regióne naplánované ďalšie rekonštrukčné prá­ce.

Vo Fiľakove začínajú pomocou tohto programu revitalizáciu podhradia Fiľakovského hradu, na maďarskej strane budú v meste Bátonyterenye zrekonštruované služobnícke byty pri tamojšom kaštieli, ktoré poslúžia na prezentáciu ľudovej kultúry.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM