Správy Samospráva

Radikálny krok samosprávy: Obmedzí otváracie hodiny pohostinstiev a herní

Mesto sa situáciu pokúšalo riešiť nariadením o skrátení otváracích hodín podnikov, podnikatelia však tento postup začali napádať. Samospráva preto pristúpila k zmene VZN, ktorá nadobudne platnosť od začiatku júna.

Ilustračný obrázok k článku Radikálny krok samosprávy: Obmedzí otváracie hodiny pohostinstiev a herní
Zdroj: unsplash.com

Samospráva Fiľakova pre opakované výtržnosti a hromadné bitky v centre mesta obmedzí otváracie hodiny pohostinstiev a herní a tiež podávanie alkoholických nápojov v herniach. Zmenu všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o fungovaní prevádzok schválili poslanci mesta na štvrtkovom (28. 4.) zasadnutí mestského zastupiteľstva.

Výtržnosti a bitky

Opakované výtržnosti a hromadné bitky sa vo Fiľakove začali vyskytovať vlani v lete po uvoľnení pandemických opatrení. Podľa náčelníka mestskej polície vo Fiľakove Gabriela Benčíka k výtržnostiam dochádzalo v okolí podnikov aj v ich vnútri. Prípady riešila mestská polícia s pomocou miestnej občianskej poriadkovej služby, trestné činy výtržníctva či ublíženia na zdraví však podľa Benčíka evidovala aj štátna polícia.

„Súviselo to aj s tým, že v okolitých obciach sa pozatvárali pohostinstvá alebo v noci už neboli otvorené, takže mládež sa nahrnula do Fiľakova,“ vysvetlil primátor Fiľakova Attila Agócs. Ako dodal, mesto sa situáciu pokúšalo riešiť nariadením o skrátení otváracích hodín podnikov, podnikatelia však tento postup začali napádať. Samospráva preto pristúpila k zmene VZN, ktorá nadobudne platnosť od začiatku júna.

Podľa nových pravidiel budú môcť byť prevádzky s pohostinskou činnosťou a všetky zariadenia, kde sa podávajú alkoholické nápoje, otvorené z piatka na sobotu a zo soboty na nedeľu najneskôr do 24.00 hod. a v ostatné dni do 23.00 hod. Doposiaľ mohli pohostinstvá fungovať počas víkendov do 2.00 hod. a cez pracovný týždeň do 24.00 hod.

Obmedzia aj herne

Zmena VZN obmedzí aj fungovanie herní, tie mohli doteraz fungovať 23 hodín denne, prevádzkový čas však budú mať po novom pevne stanovený od 10.00 h do 3.00 hod. Podávať alkoholické nápoje budú môcť v piatok a sobotu do 24.00 hod. a počas ostatných dní do 23.00 hod. Doposiaľ bolo možné v herniach počas víkendov konzumovať alkoholické nápoje do 2.00 hod.

Podľa primátora Fiľakova budú môcť podnikatelia žiadať o výnimky, po udelení ktorých budú môcť mať svoje prevádzky otvorené i dlhšie. Žiadosti budú schvaľovať kolektívne orgány samosprávy, a to dvojica dotknutých komisií a následne poslanci mesta. „Ak to aspoň jedna komisia pustí ďalej, pôjde to pred mestské zastupiteľstvo,“ priblížil Agócs.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM