Ľubomíra Karmanová Samospráva

Radnica sa rozhodla riešiť problém so psami: Na útulok chcú prispievať z vyzbieraných daní

Obyvatelia sa sťažujú na psie exkrementy na detských ihriskách. Riešením by malo byť oplotenie. Toto, však nie je jediný problém, ktorý v súvislosti so psami mesto musí vyriešiť.

Ilustračný obrázok k článku Radnica sa rozhodla riešiť problém so psami: Na útulok chcú prispievať z vyzbieraných daní
Zdroj: TASR

Samospráva Rimavskej Soboty rieši v súčasnosti viacero problémov, ktoré sa týkajú psov. V meste chýba útulok pre túlavé zvieratá, na sídliskách je nedostatok odpadkových košov na psie exkrementy a objavujú sa aj sťažnosti na znečisťovanie detských ihrísk psími výkalmi.

Útulok by pomohol

Vedenie mesta ešte nedávno uvažovalo o postavení útulku z mestských financií, nakoniec sa však priklonilo k inej alternatíve. „Na realizovanie výstavby útulku pre zvieratá sme vypísali výberové konanie. Prihlásiť sa môžu občianske združenia, ale aj fyzické osoby. Na chod útulku budeme každoročne prispievať 70 percentami z celkovej sumy, ktorá sa vyzbiera vo forme poplatkov za psy,“ informoval primátor Jozef Šimko.

Absencia útulku sťažuje prácu predovšetkým rimavskosobotským mestským policajtom, ktorí vykonávajú odchyt túlavých zvierat na území mesta a držia ich v priestoroch pri policajnej stanici.

V prípadoch, keď sa zviera nepodarí vrátiť pôvodnému majiteľovi alebo preň nájsť nového vlastníka, musia ho policajti umiestniť do niektorého z útulkov v susedných mestách. „Počas minulého roka sme sedem psov umiestnili do útulku vo Fiľakove a tri psy do útulku v Lučenci,“ informoval náčelník Mestskej polície v Rimavskej Sobote Peter Berecz. Ako doplnil, napriek sťaženej situácii túlavých psov neutrácajú, ale vždy sa im snažia nájsť nový domov.

Nezodpovední psíčkári

Primátor nie je spokojný ani s disciplinova­nosťou majiteľov psov pri ich vodení. Problémom sú najmä psie výkaly na detských ihriskách.

„Mnohé matky sa nám sťažujú na psie exkrementy, ktoré sa nachádzajú v blízkosti detských ihrísk, ale niekedy aj priamo v pieskoviskách. Vidím v tom nezodpovednosť majiteľov psov, keby s nimi chodili na prechádzky na miesta, ktoré sú na to určené, nemuseli by sme riešiť takéto problémy,“ konštatoval Šimko.

Aj z tohto dôvodu primátor plánuje niektoré detské ihriská oplotiť. „Pôjde približne o meter vysoký plot a začneme pravdepodobne už v priebehu apríla. Prvé ihrisko, ktoré chceme oplotiť, bude na priestranstve medzi ulicami Rimavská a Rybárska,“ povedal Šimko. Ako ďalej spomenul, k takémuto riešeniu budú postupne zrejme musieť pristúpiť v celom meste.

Nové koše

V meste by bolo potrebné doplniť aj odpadkové koše na psie výkaly. Práve na tento problém upozornil na poslednom mestskom zastupiteľstve aj poslanec Štefan Baláž, podľa ktorého by boli veľmi potrebné na sídlisku Rimava, ale aj na iných miestach.

S nutnosťou osadenia košov súhlasí aj primátor, na základe doterajších skúseností sa však obáva vandalizmu. „Myslím, že jeden deň osadíme koše, pridáme rukavice a sáčky na exkrementy, ale na druhý deň tam už nenájdeme nič,“ podotkol.

Podobné články:

TIP od čitateľa: Takto žalostne vyzerá parčík na venčenie psov v Lučenci, mesto reaguje! FOTO

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM