Michaela Mozolányová Samospráva

Radnica sa rozhodla šetriť: Nakúpila GPS pre svoje autá

Mesto Lučenec sa o dodávku GPS systému uchádzalo už v marci tohto roku. Súhlas na vypísanie súťaže schválili aj poslanci mestského zastupiteľstva a tak služobné vozidlá, ktoré využíva samospráva už jazdia pod kontrolou globálneho polohového systému (GPS).

Ilustračný obrázok k článku Radnica sa rozhodla šetriť: Nakúpila GPS pre svoje autá
Zdroj: TASR

Mestské vozidlá v Lučenci už samospráva monitoruje cez GPS systém. Informáciu potvrdil Ján Šnúrik z mestského úradu s tým, že do áut ich namontovali 8. a 9. júla a postupne systém dolaďovali.

Mesto Lučenec sa o dodávku GPS systému uchádzalo už v marci tohto roku. Súhlas na vypísanie súťaže schválili aj poslanci mestského zastupiteľstva. „V rámci prieskumu trhu sme rokovali so štyrmi potenciálnymi uchádzačmi. Skúmali sme hlavne možnosti a funkcionalitu systému GPS ponúkaných na trhu. Po zverejnení výzvy na predkladanie ponúk v súlade s predmetom výzvy sme dostali predložené dve ponuky," povedal Šnúrik.

Investícia sa vráti v priebehu troch až štyroch rokov

Podľa súťažných podmienok mala samospráva záujem o 13 zariadení pre osobné a tri zariadenia pre nákladné autá. „Podľa podmienok súťaže je tam k dispozícii on-line monitoring vozidiel so zobrazením aktuálnej polohy, dajú sa prideľovať práva podľa jednotlivých užívateľov, dokážeme tiež sledovať štýl jázd vozidiel. Dajú sa importovať súbory z faktúry za pohonné hmoty a je to prepojené na tankovacie karty. Je tam tiež výstup vo forme knihy jázd. Upozorní nás to aj na blížiacu sa emisnú či servisnú kontrolu. Tiež je tam alarm v prípade pohybu vozidla bez naštartovania alebo v prípade naklonenia vozidla," dodal pracovník mestského úradu.

Podľa objednávky mesto kúpilo desať systémov pre osobné a dva pre nákladné autá. Spolu za dodávku zaplatili 2880 eur. Predpokladajú, že sa im investícia vráti v priebehu troch až štyroch rokov. „V rámci správy a prevádzky sa dá šetriť a týmto spôsobom chceme prispieť k efektivite využívania vozidiel. Je to v mestských vozidlách, teda v autách mestského úradu, mestskej polície a mestskej spoločnosti Spool," dodala primátorka Lučenca Alexandra Pivková.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM