Michaela Mozolányová Rôzne

Radnica si nevie dať rady: Kolkáreň, či cyklotrasa?

Vyše dvojkilometrovú trať začali budovať už vlani na jeseň. Hrubé práce na cyklotrase sú hotové, cestička je spevnená štrkom a drťou. Cyklotrasu sú však cyklisti podľa zákona o doprave povinní využívať len vtedy, ak je oficiálne označená a schválená. Termíny dokončenia sú ale otázne.

Ilustračný obrázok k článku Radnica si nevie dať rady: Kolkáreň, či cyklotrasa?
Zdroj: TASR

Rekreačná oblasť Zelená voda – Kurinec je už s mestom spojená s nahrubo postavenou cyklotrasou. Ako povedal primátor mesta Jozef Šimko, chodník je už spevnený a peší návštevníci, či cyklisti už po ňom dokážu prejsť. Mesto momentálne pripravuje verejnú súťaž na asfaltovanie cyklotrasy.

Cesta do rekreačnej oblasti Kurinec doteraz nemala vybudovaný chodník. Peší návštevníci mohli kráčať len popri krajnici. „Hrubé práce na cyklotrase sú hotové, to znamená, že cestička je spevnená štrkom a drťou a je to aj zvalcované. Ľudia ju už v tom najnebezpečnejšom úseku od železničnej trate až po Kurinec aj využívajú. Pre nás je to mimoriadne dôležité, lebo bazény lákajú skutočne veľa ľudí, je tam zvýšená premávka a podľa predaných lístkov tam denne príde od 1500 až do 2300 ľudí," povedal Šimko.

Samospráva pripravuje verejnú súťaž na dodávateľa

Stavbu cyklotrasy zabezpečovala doteraz samospráva prostredníctvom Technických služieb mesta svojpomocne. „Teraz pripravujeme verejnú súťaž na dodávateľa asfaltovania. Plánujeme tam natiahnuť šesťcentimetrový koberec a možno na jeseň by cyklotrasa mohla byť oficiálne skolaudovaná. Nechcem však predbiehať, túto tému budú musieť prerokovať aj poslanci mestského zastupiteľstva," dodal primátor R. Soboty.

Poslanci maria plány

Rimavská Sobota hospodári doteraz v rozpočtovom provizóriu. Poslanci a primátor sa doteraz nedokázali dohodnúť na prioritách hospodárenia. Problémom pri schválení financií na cyklotrasu môže byť aj rekonštrukcia kolkárne. Aj tieto dve témy totiž rozdeľujú poslanecký zbor na dva tábory.

Cyklotrasu sú cyklisti podľa zákona o doprave povinní využívať len vtedy, ak je oficiálne označená a schválená. V prípade chodníka z Rimavskej Soboty na Kurinec je jeho využívanie nateraz na vlastnú zodpovednosť každého chodca, či cyklistu.

Viac o problémoch s cyklotrasou sa dočítate TU: Problémy s cyklotrasou: Tak ľahko sa po nej neprejdeme!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM