Rôzne Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Na záver víkendu hrozia najmä na východe intenzívne dažde a silný vietor

Pranostika na dnes hovorí, že keď v novembri rastú vody, tak sa budú ukazovať celú zimu. Na daždivú nedeľu sa musia pripraviť najmä východniari.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Na záver víkendu hrozia najmä na východe intenzívne dažde a silný vietor
Zdroj: TASR

Západ: Veľká oblačnosť až zamračené, slabý občasný dážď alebo mrholenie. Najvyššia denná teplota 10 až 12 st. Južný, postupne severozápadný vietor 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h), ojedinele v nárazoch do 12 m/s (45 km/h).

Stred: Veľká oblačnosť až zamračené. Na viacerých miestach dážď, miestami aj výdatný. Najvyššia denná teplota 9 až 13 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 6 st. Prevažne južný vietor do 5 m/s, v nárazoch ojedinele do 12 m/s (45 km/h). Na hrebeňoch hôr búrlivý vietor až víchrica.

Východ: Oblačno až zamračené. Na viacerých miestach dážď, miestami aj výdatný. Najvyššia denná teplota 10 až 14 st. Juhovýchodný až južný 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h). Na hrebeňoch hôr prudký vietor.

Meniny má Renáta

Ženské meno Renáta patrí na Slovensku medzi obľúbené. Jeho pôvod je latinský a v preklade znamená „znovuzrodená“. Renáty sú od prírody silné. Zvyčajne majú vysokú emotívnosť aj aktívnosť. Nie je vždy ľahké s nimi vychádzať. Odpovedajú aj na menší slovný útok zarážajúcim spôsobom.

Už ako dievčatá majú Renátky ambície a sú výkonné študentky. Keď si niečo vezmú do hlavy, vynaložia maximálne úsilie, aby cieľ dosiahli. Pracovne sú veľmi zdatné, aj keď nie veľmi dôverujú svojím nápadom.

Stalo sa doma

1919 – Vznikla v Bratislave Hudobná škola pre Slovensko, predchodkyňa Konzervatória.

2002 – Dve lietadlá sa zrútili pri Spišskej Novej Vsi. Išlo o vojenské stíhačky typu MiG-29. Jedného z pilotov po katapultovaní asi po piatich hodinách pátrania našli a zachránili. Druhého našli mŕtveho v kokpite.

Stalo sa vo svete

1836 – Zomrel najvýznamnejší predstaviteľ českého revolučného romantizmu pred rokom 1848, básnik KAREL HYNEK MÁCHA. Narodil sa 16.11.1810.

2012 – Zomrel český karikaturista VLADIMÍR JIRÁNEK, autor známych večerníčkových postavičiek králikov z klobúka Boba a Bobka či nešikovných „majstrov“ Pata a Mata. Narodil sa 6.6.1938.

Skladba dňa

1966 – Narodil sa Paul Gilbert (rodený Paul Brandon Gilbert), Carbondale, Illinois, USA, gitarista skupiny Mr. Big. Táto americká rocková formácia vznikla v roku 1988. V júni 1989 vydali prvý album s názvom Mr. Big. V apríli 1991 vydali druhý, a úspešný štúdiový album Lean Into It. Ich popularitu potvrdil v januári 1992 hit To Be With You, ktorý viedol americký rebríček.

Ilustračné foto,TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM