Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Sobota nám dopraje oblakov i dažďa

Prvý voľný deň deň si slnka veľmi neužijeme. Čakajú nás prehánky a na mnohých miestach aj búrky s krúpami. Meniny majú Jozefíny.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Sobota nám dopraje oblakov i dažďa
Zdroj: TASR

Západ: Spočiatku oblačno a ojedinele prehánky, popoludní prevažne polooblačno. Najvyššia denná teplota 25 až 27 st.

Stred: Prevažne oblačno. Na viacerých miestach dážď, prehánky, miestami búrky, ojedinele aj intenzívne a s krúpami. Najvyššia denná teplota 22 až 26, na Horehroní okolo 20 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 15 st. Prevažne slabý vietor.

Východ: Polooblačno až oblačno. Ojedinele prehánky a búrky, najmä v západnej časti kraja. Najvyššia denná teplota 25 až 28, na Spiši okolo 22 st.

Meniny má Jozefína

Ženské meno Jozefína má hebrejský pôvod a jeho význam je „Boh pridá, rozhojní“. Toto meno je málo rozšírenou ženskou podobou starozákonného aj novozákonného mužského mena Jozef. Jozefíny sú zvyčajne pôvabné ženy, z ktorých vyžaruje vznešenosť. Ak sa nám zdá, že sú namyslené, nie je to tak, len skrývajú svoju zraniteľnosť.

Pri rozhodovaní o výbere povolania sú zodpovedné. V citoch sú dosť zdržanlivé, rovnako ako vo svojich názoroch, bývajú však plné porozumenia.

Stalo sa doma

1921 – V bratislavskom dunajskom prístave sa začal (trval do 15. augusta) Orientálny trh za účasti 1521 vystavova­teľov. 2011 – Cyklista Peter Sagan sa stal celkovým víťazom pretekov Okolo Poľska.

Stalo sa vo svete

1881 – Narodil sa škótsky bakteriológ ALEXANDER FLEMING, laureát Nobelovej ceny (1945) za objav penicilínu a jeho antibiotických účinkov na baktérie. Zomrel 11.3.1955.

1928 – Narodil sa americký maliar, režisér a fotograf rusínskeho pôvodu ANDY WARHOL, zakladateľ a hlavný predstaviteľ pop-artu, reprezentant undergroundovej nezávislej kinematografie, ktorého rodičia pochádzali zo slovenskej rusínskej obce Miková pri Svidníku (Slovensko). Zomrel 22.2.1987.

1945 – Američania zvrhli atómovú bombu na japonské mesto Hirošima. Tlaková vlna zrovnala so zemou všetko v okruhu troch kilometrov. Zahynulo 78.150 civilistov a 37.424 bolo ranených.

Skladba dňa

Hudobnou oslávenkyňou (1972) je Geri Halliwell, členka skupiny Spice Girls, patrila jej prezývka Ginger Spice. Spice Girls bola britská popová hudobná skupina. Vznikla v roku 1994 v Londýne.

V skupine účinkovali Victoria Beckhamová (rod. Adamsová), Mel B (Brownová), Emma Buntonová, Melanie C (Chisholmová), Geri Halliwellová. Preslávil ich už debutový singel – Wannabe z roku 1996. Bolo z neho predaných približne 53 miliónov nosičov.

Ilustračné foto, TASR

Geri Halliwell
1
Galéria
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM