Michaela Mozolányová Samospráva

Rebríček transparentnosti miest: Hádajte, na akom mieste skončil Lučenec!

Mimovládna organizácia Transparency International Slovensko (TIS) zostavila rebríček transparentnosti stovky najväčších slovenských miest. Na akom mieste sa umiestnila lučenecká samospráva?

Rebríček transparentnosti hodnotil mestá v 11 oblastiach. Až polovicu konečného skóre tvorilo hodnotenie kvality informácií na mestských webových stránkach. Ďalších 40 percent odpovede žiadosti o informácie pod menom Transparency ale aj bežného občana. Zvyšok tvorili verejné dáta.

Najtransparen­tnejšou samosprávou na Slovensku pre rok 2012 je Šaľa s výsledným hodnotením 83%. Na druhom mieste sa umiestnil Martin (77%), tretia skončila Rožňava (74%). Naopak, najhoršie hodnoteným mestom v rebríčku je Vranov nad Topľou, ktorého konečný výsledok je len 29%.

A čo Lučenec …

Lučenecká samospráva sa umiestnila v strede rebríčka transparentnosti, na 39. mieste s výsledným hodnotením 51%. V roku 2010 to bolo 35% a 70. miesto.

Najlepšie hodnotenou oblasťou transparentnosti lučeneckej samosprávy boli Obecné podniky a investície so stopercentným hodnotením. Dobré hodnotenie dostal Lučenec aj v oblastiach Územného plánovania a stavebného úradu (90%), Rozpočtu (90%) a Prístupu k informáciám (88%). Naopak, transparentnosť samosprávy bola najhoršie hodnotená v oblastiach Predaju a prenájmu majetku (0%), v dotáciách a grantoch (0%) a v Personálnej politike (20%).

Zdroj: TIS

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM