Rôzne

Redakcia radí: Jednoduchá a chutná polievka plná vitamínov

Hľadáte inšpiráciu na rýchlu, chutnú a predovšetkým zdravú polievku? Vyskúšajte mrkvovo-pomarančový krém so zázvorom.

Ilustračný obrázok k článku Redakcia radí: Jednoduchá a chutná polievka plná vitamínov
Zdroj: Nin.sk

Základom pri každej krémovej polievke je dobrý a kvalitný vývar. Ak nemáte, je možné použiť aj bujón. Každopádne, ak si nájdete chvíľku voľna, spravte si svoj vlastný a namrazte ho do krabičiek. Určite to oceníte, keď dostanete chuť na dobrú polievku.

INGREDIENCIE

1 stredne veľká cibuľa (prípadne dve menšie šalotky)

30 g masla

dve viazaničky mladej mrkvy

čerstvý zázvor

dva pomaranče

1 liter bylinkového vývaru

celý koriander

čerstvý koriander na ozdobenie

štipka soli

čierne korenie

kyslá pochúťková smotana

Zdroj: pixabay.com

POSTUP

Cibuľu alebo šalotku si nakrájame na malé kúsky. Očistíme a nakrájame si mrkvu na malé kolieska. Nastrúhame zázvor a kôru z jedného pomaranča. V hrnci roztopíme maslo a pridáme nakrájanú cibuľu. V druhom hrnci zohrejeme vývar. Keď je cibuľa urobená dozlatista, pridáme mrkvu, nastrúhaný zázvor, pomarančovú kôru a tiež nadrtený koriander. Prikryjeme pokrievkou a necháme podusiť asi 8 minút. Odšťavíme zatiaľ druhý pomaranč a polovičku aj z toho, ktorého kôru už varíme v hrnci. Necháme zatiaľ bokom.

Keď sa mrkva podusí, pridáme vývar a varíme pokým mrkva nezmäkne. Vývaru dáme toľko, ako hustú chceme mať polievku. Ak sa nám vo finále zdá polievka hustá, prilejeme vývar. Keď je mrkva mäkká, rozmixujeme polievku v hrnci mixérom. Vlejeme pomarančovú šťavu a dochutíme čiernym korením a soľou.

Keď polievka trochu vychladne, pridáme dve lyžice poriadne rozmiešanej kyslej smotany na zjemnenie chuti. Podávame s čerstvým koriandom a ošúpanými kúskami čerstvého pomaranča, ktorý nám ostal. Prípadne na ozdobu môžeme použiť ešte trochu kyslej smotany. Osviežujúci krém je výborný aj studený. Dobrú chuť!

Viac tipov na chutné recepty nájdete na www.nin.sk.

Zdroj: pixabay.com
Zdroj: Nin.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM