Ľubomíra Karmanová Správy

Rekonštrukcia synagógy takmer vo finále: Do vnútra nazrie len málokto! FOTO

Rekonštrukcia synagógy je projekt, ktorý mnohí Lučenčania očakávajú už desiatky rokov. Tento mesiac sa pravdepodobne stane realitou. Z vonku už všetko nasvedčuje tomu, že práce finišujú. Do vnútra má ale, možnosť nakuknúť len málokto.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcia synagógy takmer vo finále: Do vnútra nazrie len málokto! FOTO
Foto: Roland Vass

Pod drobnohľadom Lučenčanov je v poslednej dobe bezpochyby rekonštrukcia stavby, ktorá napriek tomu, že je historickou dominantou mesta, roky chátrala a jej okolie tvári mesta na kráse nepridávalo. Dlhoočakávaná premena synagógy pomaly finišuje. Podľa informácií, ktoré mesto zverejnilo v Mestských novinách, synagóga už do konca tohto mesiaca bude vybavená na spoločenské podujatia.

Mesto, podľa hovorkyne Michaely Hrnčiarovej urobilo maximum, aby synagóge vrátilo svoje významné kultúrne postavenie ako dominanty v našom meste. „Podarilo sa nám získať finančné prostriedky zo štrukturálnych fondov EÚ na opravu, rekonštrukciu synagógy, ktorá 70 rokov neplnila svoju úlohu. Bola zanedbaná a neprinášala ten efekt, ktorý sa od nej roky očakával – či ako židovský alebo kultúrny stánok,“ uviedla Hrnčiarová.

„Keďže synagóga je významnou národnou kultúrnou pamiatkou, naším spoločným cieľom je revitalizovať túto národnú kultúrnu pamiatku ako prezentáciu kultúrneho dedičstva, osvety a kultúrno-poznávacieho ruchu. Je to pre mesto nielen veľká príležitosť, ale aj obrovská zodpovednosť, pretože projekt "Prestavba synagógy na multikultúrne priestory“ je rozsiahly a je potrebné ho ukončiť koncom roka 2015,“ dodala hovorkyňa.

Foto: Roland Vass, MsÚ Lučenec

Veľké finále rekonštrukcie synagógy dáva nový vzhľad aj interiéru
7
Galéria
Foto: Roland Vass
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM