Jakub Forgács Samospráva

Rekonštrukcia úradu vo Fiľakove pokračuje. Do mestskej kasy sa vrátili tisícky eur

Obnova foyer, schodiska aj nové stropy. Fiľakovský mestský úrad prechádza veľkou rekonštrukciou. Mestu sa dokonca nejaké peniaze vrátili. Ako je to možné?

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcia úradu vo Fiľakove pokračuje. Do mestskej kasy sa vrátili tisícky eur
Zdroj: TASR

Samospráva Fiľakova v okrese Lučenec v týchto dňoch pokračuje s rekonštrukčnými prácami na budove mestského úradu. Po prvej fáze, v rámci ktorej sa v budove vytvorilo klientske centrum, sa mesto pustilo do renovácie dvoch sociálnych zariadení. Podľa slov primátora Attilu Agócsa sú prístupné verejnosti a súvisia s prevádzkou veľkej zasadačky, kde sa konajú rokovania mestského zastupiteľstva či rôzne konferencie.

Návrat tisícok eur

„Sociálne zariadenie na prízemí bolo v nevyhovujúcom stave, steny boli zvlhnuté a vlhkosť prechádzala až do elektrických rozvodov. Toalety neboli dostatočne oddelené a chýbali aj priestory pre hendikepovaných. V miestnosti na poschodí zase netiekla teplá voda,“ priblížil dôvody rekonštrukcie Agócs s tým, že samospráva na základe projektovej dokumentácie počítala s investíciou 39 000 eur.

„Verejnú súťaž vyhrala firma, ktorá ponúkla realizáciu projektu za vyše 35 000 eur. Z toho 13 500 eur tvorila dotácia z ministerstva financií a zvyšok išiel z mestského rozpočtu,“ konkretizoval financovanie primátor, podľa ktorého bola v dodávateľskej zmluve podmienka, na základe ktorej malo mesto právo požadovať zaplatenie zmluvnej pokuty vo výške 200 eur za každý deň omeškania začiatku prác. „Firma pre problémy so subdodávateľom nakoniec meškala 32 dní, čím sa do mestskej kasy vrátilo 6400 eur,“ ozrejmil Agócs.

Samospráva tieto peniaze investovala do obnovy foyeru na prízemí, schodiska k sobášnej sieni, nových sadrokartónových stropov a novej stierky. Celkovo za tieto práce podľa primátora zaplatí 7 500 eur. „V rámci druhej fázy sa tak na mestskom úrade obnoví väčšia plocha a rozpočet sa pritom neprekročí,“ doplnil.

Pokračovanie obnovy

Vedenie mesta plánuje v obnove budovy úradu pokračovať aj v budúcnosti. „Na prízemí sa nachádzajú kancelárske priestory, ktoré sú v mimoriadne zlom stave. Steny sú vlhké a sociálne zariadenie je nevyhovujúce,“ načrtol primátor s tým, že v nasledujúcich rokoch by preto chceli nájsť peniaze aj na obnovu tejto časti.

„Cieľom rekonštrukcie má byť hlavne ochrana zdravia úradníkov, klientov a návštevníkov úradu, ako aj reprezentatívne priestory úradu,“ zakončil primátor.

Čítajte tiež:

Fiľakovo plánuje rekonštrukciu za 1,5 milióna eur. Odkiaľ chce získať peniaze?

Jeden z hlavných investičných zámerov vo Fiľakove? Rekonštrukcia za desaťtisíce eur

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM