Rôzne

Retro 1. máj v socialistickom štýle v obci oslávia už po siedmy raz

Podľa slov starostu Pavla Kyseľa zvykne na toto podujatie prísť okolo 200 ľudí, účasť však závisí aj od počasia.

Ilustračný obrázok k článku Retro 1. máj v socialistickom štýle v obci oslávia už po siedmy raz
4
Galéria
Zdroj: TASR

Siedmym ročníkom bude v stredu 1. mája pokračovať tradícia retro osláv sviatku 1. mája v socialistickom štýle v obci Polichno v okrese Lučenec. Podľa slov starostu Pavla Kyseľa zvykne na toto podujatie prísť okolo 200 ľudí, účasť však závisí aj od počasia.

„Účastníci idú do obce ako prvomájový sprievod od studničky Timrava, pričom každý sa oblečie podľa toho, čo má ešte v skrini zo socialistických čias. Boli už dokonca aj nejaké dobové transparenty,“ priblížil Kyseľ. Vyvrcholenie akcie je podľa neho priamo v obci, kde je pripravené občerstvenie.

Ako pokračoval, tieto retro oslavy vznikli spontánne ako iniciatíva klubu turistov Bravo Tuhár.

„My sme sa k nim pred pár rokmi pridali ako obec a Miestny odbor Matice slovenskej v Polichne, takže sme to takýmto spôsobom spravili oficiálnym. Koncom apríla či začiatkom mája sme totiž mávali otváranie studničky Timrava neďaleko obce, teda sme tieto podujatia spojili,“ vysvetlil starosta.

Dodal, že vlani k podujatiu pridružili navyše aj rezbársku akciu. „Rezbári budú v tomto roku vyrezávať svoje diela v obci od 10.00 h. Vlani to bola kraslica, keďže Polichno je známe ich unikátnymi vzormi,“ zakončil Kyseľ.

Ilustračné foto, TASR

Stavanie mája
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM