Ľubomíra Karmanová Kultúra

Rodáka z Divína V. Sadíleka (70) si už dávno všimli aj zahraniční filmári: Najnovšie sobášil Celeste Buckingham

Svojim zjavom nápadne pripomína Dumbledoora, čarodejníka z Harryho Pottera a práve tento image, ktorý nosí už vari 50 rokov ho výrazne zaškatuľkoval. Začalo sa to v Jakubiskovej Nejasnej správe o konci sveta a zatiaľ posledný krát si kňažské rúcho obliekol v rozprávke Láska na vlásku.

Ilustračný obrázok k článku Rodáka z Divína V. Sadíleka (70) si už dávno všimli aj zahraniční filmári: Najnovšie sobášil Celeste Buckingham
Zdroj: Dnes24.sk

Vlado Sadílek patrí k neprehliadnu­teľným zjavom. Práve jeho výzor mu poskytol v kinematografii stelesnenie síce malých, ale nezabudnuteľných postáv. Vo všetkých filmoch, v ktorých účinkoval, či to bolo pre Američanov, Švajčiarov, Švédov, Rusov alebo Talianov, hrával postavy kňazov. Zatiaľ jeho poslednou filmovou úlohou bolo zosobášiť Celeste Buckingham.

„Táto rozprávka mala veľkú peripetiu, pretože RTVS sa rozhodla, že bude robiť rozprávku, ale nedala na to peniaze. Preto sa dlho vymieňalo obsadenie jednotlivých úloh. Teda, moja nie. Nakoniec, sa pani režisérka rozhodla, že obsadí Celeste Buckingham.“ spomína na obdobie pred natáčaním Vlado Sadílek.

Podľa jeho názoru, však, obsadenie Buckingham nebolo šťastné riešenie. „Ona nie je herečka, je speváčka a žiaľbohu nespieva v tejto role, keďže táto rozprávka nie je muzikál,“ vysvetľuje skúsený režisér a herec.

Napriek tomu mladá speváčka v ňom zanechala len tie najlepšie dojmy: „Je veľmi milé dievča, veľká duša, dá sa s ňou rozprávať na akúkoľvek tému. Je skromná, nemala maniere. Rozprávali sme sa o nej aj so Spišákom (Samuel Spišák, predstaviteľ princa – pozn. red.), ktorý je môj kamarát a aj on si spoluprácu s ňou veľmi pochvaľoval.“

Začiatkom roka tento rodák z Divína oslávil 70 rokov. Aj keď svoj život prežíva v hlavnom meste, do Lučenca sa stále rád vracia. Aj svoje významné životné jubileum prišiel osláviť so svojimi bývalými spolupracovníkmi, kamarátmi a priaznivcami. V Novohradskej knižnici si spoločne pri jeho obľúbenom čaji, ktorý k tomuto umelcovi neodmysliteľne patrí, zaspomínali na roky jeho pôsobenia v divadlách, osvetovom stredisku, ale aj pri priateľských stretnutiach a na umeleckých workshopoch.

Napriek svojmu deduškovskému vzhľadu a siedmim krížikom sa dedom necíti. Srší svojim nezameniteľným humorom, neprehliadnuteľným šarmom a mladíckym duchom.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM