Samospráva

Rodičia, nezabudnite vybaviť deťom preukaz: Dopravu majú zadarmo

Všetky deti s trvalým a prechodným pobytom v meste Lučenec, ako aj žiaci navštevujúci základné školy, môžu počas aktuálneho roka využívať mestskú hromadnú dopravu (MHD) zadarmo.

Ilustračný obrázok k článku Rodičia, nezabudnite vybaviť deťom preukaz: Dopravu majú zadarmo
Zdroj: Boris Macko

Podľa slov primátorky Alexandry Pivkovej ide o novinku, ktorú sa v minulosti zaviazali poskytnúť ľuďom.

„Sľúbili sme, že ak budeme dobre hospodáriť, deťom do 15 rokov umožníme bezplatnú prepravu v našej MHD. Zvýšením počtu prepravených osôb v hromadnej doprave, ktorá je ekologickejšia a efektívnejšia ako individuálna doprava, predpokladáme i zníženie počtu osobných automobilov v meste,“ uviedla primátorka, podľa ktorej z toho vyplýva menšie znečistenia ovzdušia, vrátane zníženia emisií a skleníkových plynov.

„Naším zámerom je urobiť mestskú dopravu atraktívnejšou, s cieľom, aby sa cestujúci vrátili do prostriedkov MHD a videli v nej reálnu alternatívu individuálnej dopravy,“ dodala Pivková.

Rýchlo vybavíte

Žiak, uplatňujúci si nárok na bezplatnú dopravu musí byť držiteľom dopravnej karty vydanej SAD Lučenec. Nárok na bezplatnú dopravu si cestujúci uplatňuje na predajnom mieste dopravcu – Infocentrum na autobusovej stanici v Lučenci, Ulica Mieru 5705.

„Nárok na bezplatnú dopravu je potrebné aktivovať na dopravnej karte SAD Lučenec, ktorú už vlastnia. Nie je povinnosť zakúpenia novej čipovej karty. Manipulačný poplatok za aktivovanie zľavy je 1 euro. Žiaci, ktorí nie sú držiteľmi dopravnej karty, si musia požiadať o vydanie novej dopravnej karty,“ informovala Radka Segečová z SAD Lučenec.

K vybaveniu novej dopravnej karty je potrebné priniesť: vyplnenú žiadanku, fotografiu 3×3,5 cm, občiansky preukaz zákonného zástupcu žiaka, poplatok za dopravnú kartu 3,20 €, manipulačný poplatok 1,– €.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM