Anton Hrachovský Správy

Rozdávanie rúšok v Lučenci pokračuje. Nemocnica funguje v núdzovom režime

Po štvrtkovom (19.3.) zasadaní krízového štábu Lučenca prišli zatiaľ iba pozitívne správy. Žiadny prípad koronavírusu sa v Lučenci a okolí nepotvrdil. Mesto prijalo ďalšie opatrenia na zamedzenie prípadnému šíreniu nákazy.

Ilustračný obrázok k článku Rozdávanie rúšok v Lučenci pokračuje. Nemocnica funguje v núdzovom režime
31
Galéria
Zdroj: Boris Macko

Mesto Lučenec naďalej pokračuje v rozdávaní rúšok obyvateľom po tom, čo zabezpečilo rúška a ochranné rukavice pre seniorov, opatrovateľky, terénne a komunitné pracovníčky a zamestnancov mesta.

Rozdávanie rúšok pokračuje

„Aktuálne evidujeme viac ako 300 záujemcov, ktorým budeme priebežne ochranné prvky nosiť priamo k nim domov za pomoci dobrovoľníkov,“ uviedla primátorka Lučenca Alexandra Pivková.

Do štvrtka 19. marca rozdala miestna samospráva 92 rúšok obyvateľom Ulice J. A. Komenského a Novohradskej ulice, ktorí o túto pomoc mesto požiadali.

Ďalším občanom (najviac 2 kusy/osoba) sa budú prideľovať rúška podľa priebežného nahlásenia na tel. čísle 43 07 233 v pracovných dňoch od 8:00 do 15:00. Ochranné prvky im budú dodané na adresu a nemusia si ich prísť vyzdvihnúť pred mestský úrad.

Miestni policajti disponujú vo svojich autách provizórnymi ochrannými prvkami, ktoré rozdávajú v meste občanom bez rúšok. V dennom centre seniorov, ktoré mesto Lučenec podporuje ochrannými prostriedkami, šijú rúška denne pre rodinných príslušníkov svojich klientov.

Rozvoz tovaru

Samospráva pokračuje aj s ďalšími opatreniami. O rozvoze tovaru pre seniorov a osamelých ľudí sme už informovali v článku Mesto podáva pomocnú ruku: Nakúpi a tovar dopraví seniorom a ohrozeným.

Výzva pošty

Zamestnanci Slovenskej pošty naďalej vyzývajú ľudí, ktorí s nimi prichádzajú do kontaktu, aby nosili ochranné prvky. „Poštári a doručovatelia tovaru sú aktuálne ohrozenou skupinou obyvateľov, tak sa voči nim správajme zodpovedne,“ uviedla primátorka Lučenca.

Nemocnica v núdzovom režime

Všeobecná nemocnica s poliklinikou v Lučenci už pracuje v núdzovom režime. Pripravuje osobitné infekčné oddelenie určené pacientom s podozrením na koronavírus s kapacitou približne 50 lôžok.

Nemocnica už disponuje dostatkom ochranných prvkov, ktoré im boli zaslané zo štátnych rezerv. „Samospráva spolupracuje s jej vedením a posiela pomoc v podobe Dobrovoľného hasičského zboru Lučenec, ktorý bude nápomocný s prípravou nového infekčného oddelenia,“ dodala primátorka.

Nemocnica s poliklinikou upozorňuje, že platí zákaz vchádzania áut do areálu až do jeho odvolania.

Radnica naďalej pomáha aj ľuďom bez domova, ktorým zabezpečuje jedno teplé jedlo denne a zásobuje ich provizórnymi ochrannými rúškami.

Zamestnanci mesta v utorok 19. marca dezinfikovali priestory nocľahárne, ktorú využíva denne približne 12 bezdomovcov.

Primátorka mesta žiada všetkých občanov, aby nechodili na poštu a do obchodov v skupinách, ale len individuálne, bez detí, vybavení rúškami, prípadne s adekvátnou náhradou a zároveň dodržiavali hygienu.

Foto: ilustračné

Koronavírus na Slovensku
31
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM