Ľubomíra Karmanová Správy

Samospráva chce zlepšiť dostupnosť bývania pre mladé rodiny: Postavia im nové byty

Výstavbou 16 nájomných bytov bežného štandardu by sa mala zlepšiť dostupnosť bývania pre mladé rodiny. Jednoibové, dvojizbové a trojizbové byty budú určené mladým rodinám s deťmi.

Ilustračný obrázok k článku Samospráva chce zlepšiť dostupnosť bývania pre mladé rodiny: Postavia im nové byty
Zdroj: TASR

Zlepšiť dostupnosť vhodného bývania pre mladé rodiny v Rimavskej Sobote by mala výstavba 16 nájomných bytov bežného štandardu na Hostinského ulici, ktorá sa začne na jeseň. Výstavbu týchto bytových jednotiek definitívne schválili mestskí poslanci na ostatnom júnovom zasadnutí. „Pôjde o jeden 16-bytový dom s jednoizbovými, dvojizbovými aj trojizbovými bytmi. Tie budú určené pre mladé rodiny s deťmi,“ zdôraznil primátor Jozef Šimko.

Ako dodal, v meste je síce v súčasnosti dostatok bytov, ale tie sa predávajú za komerčné ceny asi 25.000 až 28.000 eur. „Pre mladé rodiny s deťmi, kde rodičia nemajú zamestnanie, prípadne majú menší príjem a nedostanú hypotekárny úver, bude oveľa jednoduchšie, ak cenu bytu budú môcť postupne splácať 30 rokov,“ vysvetlil Šimko.

"Nové byty budú stáť v lokalite za nákupným centrom na Hostinského ulici a dodávateľ začne ich výstavbu na jeseň. V súčasnosti je už vypracovaná štúdia a dokončuje sa projektová dokumentácia. O byty je medzi obyvateľmi veľký záujem, už teraz registrujeme 12 záujemcov,“ prezradil primátor.

Výstavba bytového domu by mala stáť zhruba 720.000 eur, 60 % tejto sumy bude tvoriť úver od Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB), zvyšných 40 % by mala pokryť dotácia od Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR. Ďalších zhruba 40.000 eur sú náklady na technickú infraštruktúru, celkový rozpočet na projekt by tak mal dosiahnuť asi 760.000 eur.

Foto: ilustračné       

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM