Samospráva

Samospráva Lučenca oficiálne sprístupnila detské interaktívne ihrisko, FOTO

Začiatkom prázdnin sa to napokon podarilo. Samospráva oficiálne sprístupnila detské ihrisko STRAND v parku, ktoré pracuje s viacerými prvkami a dieťa donúti aj interaktívne myslieť.

Ilustračný obrázok k článku Samospráva Lučenca oficiálne sprístupnila detské interaktívne ihrisko, FOTO
3
Galéria
Zdroj: Mesto Lučenec

Mesto netají problémy s administratívou, ktoré toto otvorenie sprevádzali. „Pri otvorení sme mali veľmi veľké problémy administratívneho a byrokratického charakteru. Ihrisko sme budovali na novom priestore s novými prvkami, ktoré musia podliehať certifikácii a množstvu bezpečnostných pravidiel. Od 1.1.2020 platí nový zákon, ktorý je vo vzťahu k bezpečnosti nastavený naozaj tvrdo, čo je na jednu stranu dobre. Nám to však spôsobilo pri otváraní nového ihriska veľké problémy. Do toho všetkého nám na tri mesiace prišiel covid, ktorý brzdil akékoľvek práce spojené s týmto detským ihriskom,“ uviedla primátorka Alexandra Pivková.

Historická hodnota

Priestor starého lučeneckého Strandu má aj svoju historickú hodnotu. Starší Lučenčania si ešte možno pamätajú časy, kedy tu fungovalo verejné kúpalisko.

Neskôr sa mesto snažilo využiť priestor inak. Majitelia psov tu mali možnosť venčiť svojich miláčikov. Časom sa však priestor zmenil na zákutie, kde ľudia robili neporiadok.

„Okrem priestoru pre deti sme sa snažili vytvoriť aj oddychovú zónu určenú na relax pre rodičov ich ratolestí. Za posledných päť rokov sa nám podarilo revitalizovať 30 certifikovaných detských ihrísk, ktoré slúžia našim občanom. Strand je akousi čerešničkou na torte, jedná sa o nadštandardne vybavené detské ihrisko, ktoré pracuje najmä s tematikou vody, ale aj zvukom,“ uviedla primátorka.

Ihrisko je určené pre deti do 14 rokov. Vedenie mesta verí, že občania k novému ihrisku pristúpia zodpovedne, aby mohlo slúžiť deťom ešte mnoho rokov.

Pomoc mladých architektov

V relaxačnej časti ihriska môžu obyvatelia nájsť informačné panely, ktoré pripomínajú históriu tohto magického miesta. „V ďalšej etape plánujeme vytvoriť cestičku k potoku, ktorá by slúžila ľuďom na vstup do vody, kde by si mohli ovlažiť nohy. Samozrejme by museli dávať veľký pozor na deti, ale aj na seba. Počas letných horúčav by nám všetkým takéto schladenie padlo určite dobre,“ dodala primátorka mesta.

Detské ihrisko STRAND bolo budované z prostriedkov mesta. Zvyšné ihriská, ktoré mesto rekonštruovalo, bolo financovaných aj za pomoci rôznych sponzorov.

Pri navrhovaní vizuálu detského ihriska Strand mesto spolupracovalo s mladými architektmi a výrazne sa nimi inšpirovalo. Nakoniec však muselo upustiť od niektorých myšlienok práve kvôli bezpečnosti a novému zákonu.

„Súčasťou areálu budú aj chemické toalety, ktoré budú fungovať za pomoci mincovníka. Zdalo sa nám, že zrekonštruované toalety pri amfiteátri sú vzdialené, tak sme sa tu rozhodli pre takéto riešenie, aby detičky nemuseli chodiť takú diaľku,“ uzavrela primátorka mesta Alexandra Pivková.

Detské ihrisko STRAND v Lučenci
3
Galéria
Zdroj: Mesto Lučenec
Zdroj: Mesto Lučenec
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM