Michaela Mozolányová Samospráva

Samospráva začala rekonštrukciu: Z Ulice Komenského bude Ulica poznania

Mesto nechce Ulicu J. A. Komenského riešiť len položením asfaltového krytu tak, ako je to bežné pri iných opravách. V pláne má vytvoriť priestor nazvaný Ulica poznania, vo väzbe na históriu nášho mesta.

Ilustračný obrázok k článku Samospráva začala rekonštrukciu: Z Ulice Komenského bude Ulica poznania
Zdroj: TASR

O obmedzeniach v doprave, s ktorými musia počítať vodiči v okolí Ulice J. A. Komenského v Lučenci sme vás už v minulosti na našom portáli informovali. Samospráva tam začala opravu miestnej komunikácie a chodníkov. Jej cieľom je v tejto lokalite vybudovať chodníky a parkoviská. Zároveň tam má ale vzniknúť turistická atrakcia…

Ulica, ktorá si zaslúži viac

Podľa plánov samosprávy tam vzniká ulica, ktorá si zaslúži viac. Mesto nechce Ulicu J. A. Komenského riešiť len položením asfaltového krytu tak, ako je to bežné pri iných opravách. „Je to spojnica centra a sídlisk Vajanského, Adyho a Cintorínskej ulice, ktorá slúži pre mladé rodiny s kočíkmi, ale aj ľuďom, ktorí prechádzajú na mestský cintorín. Využívajú ju aj priaznivci artézskej studne. Je to pre nás, Lučenčanov, viac ako len ulica, práve preto sme začali rozmýšľať, ako ju projekčne navrhneme. Riešené územie lemuje miestnu komunikáciu s ohľadom na jestvujúce fungujúce budovy a inštitúcie s bohatou históriou. V širšom území sa nachádza aj synagóga, ktorú by sme chceli zrekonštruovať. Pracovne sme aktuálne opravovanú časť mesta nazvali bulvár. Komunikovali sme so Štátnym archívom a jeho pracovníkmi i Pamiatkovým úradom. Vznikla tak myšlienka, ktorá sa odvíja od názvu Ulice J. A. Komenského, historického štátneho pedagogického ústavu a terajšej Pedagogickej a sociálnej akadémie. Chceme tam vytvoriť priestor nazvaný Ulica poznania, vo väzbe na históriu nášho mesta," povedala primátorka Alexandra Pivková.

Prepojenie protikladov

Skupina mladých ľudí a architektov Petra Kollára, Ivana Siláčiho, Martina Malachovského a v spolupráci s odbornými garantmi Kristínou Becániovou zo Štátneho archívu a Andreou Moravčíkovou z Pamiatkového úradu vymyslela koncepčné stvárnenie ulice tak, aby pripomínala knihu múdrosti, jednoduchosti J. A. Komenského. Po rekonštrukcii má celý priestor spájať motív knihy v rôznych zobrazeniach a farbách. V symbolickej rovine to má byť prepojenie protikladov, ktoré sú späté s miestom. Hlavným cieľom má byť symbióza historického prostredia s modernými a ekologickými prvkami mestského mobiliára.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM