Jakub Forgács Správy

Sčítanie domov a bytov v Banskobystrickom kraji: V čom patrí medzi prvé v SR?

Hlavným cieľom sčítania domov a bytov je získať vyčerpávajúce, objektívne a jedinečné dáta, ktoré nemožno získať z iných zdrojov. Ako sa to darí v Banskobystrickom kraji?

Ilustračný obrázok k článku Sčítanie domov a bytov v Banskobystrickom kraji: V čom patrí medzi prvé v SR?
Zdroj: TASR

Mesto Banská Bystrica sčítalo takmer už 81 percent domov a bytov a Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) celkovo viac ako 70 percent. Sčítaniu sa darilo najmä v Hriňovej, kde editovali takmer 100 percent bytov, či v Revúcej, ale i v Rimavskej Sobote, Lučenci a v Banskej Štiavnici, ktoré sa už postupne blížia k stovke. Informovala o tom Zlata Jakubovie, riaditeľka sekcie zberu a spracovania dát v priemysle a terénnych zisťovaní Štatistického úradu (ŠÚ) SR.

Prvý v SR

„Pokiaľ ide o obce, ktoré už sčítali na 100 percent alebo sa k tomu blížia, patrí BBSK k prvým v SR,“ konštatovala Jakubovie. Ide takmer o 100 obcí v kraji.

„Ku koncu septembra v BBSK pracovalo v elektronickom systéme 100 percent obcí, 78 z nich malo všetky svoje byty spracované celkom alebo v rozpracovanom stave. To, že tento kraj úspešne napreduje, je zásluha všetkých miest a obcí kraja v úzkej spolupráci so ŠÚ SR,“ dodala Jakubovie.

O veku aj rozlohe

Hlavným cieľom sčítania domov a bytov je získať vyčerpávajúce, objektívne a jedinečné dáta, ktoré nemožno získať z iných zdrojov. Výsledkom budú údaje napríklad o vekovej štruktúre domov a bytov, rozlohe obytnej plochy, formách vlastníctva, počte obytných miestností v bytových jednotkách, spôsobe vykurovania, napojení na verejné siete či o vybavenosti kúpeľňou a záchodom. Novinkou oproti minulosti budú podrobnejšie informácie o obnove domov a bytov z pohľadu obvodového plášťa, strechy, okien či informácie o nadstavbách.

Podľa ŠÚ SR vďaka zodpovednému prístupu samospráv je sčítanie domov a bytov na Slovensku už teraz v pokročilej etape a plynulo prechádza do fázy prípravy sčítania obyvateľov v roku 2021.

„V októbri sme začali realizovať prípravu sčítania obyvateľov v spolupráci so samosprávami. Úvodnou aktivitou bolo školenie obcí. Vzhľadom na pandemickú situáciu sme opäť využili dištančnú formu školenia, ktorá zahŕňa videoprezentácie. V tomto mesiaci sa zároveň začína informačná kampaň pre obyvateľov k samotnému sčítaniu, ktoré sa uskutoční na budúci rok od 15. februára do 31. marca,“ doplnila Jasmína Stauder, hovorkyňa pre Sčítanie obyvateľov domov a bytov 2021.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM