Správy

Seniori sa dočkali: Donáška potravín už funguje vo všetkých okresoch kraja, FOTO

Vo všetkých 13 okresoch Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) môžu seniori a ohrozené skupiny obyvateľstva požiadať o donášku potravín či voľnopredajných liekov.

Ilustračný obrázok k článku Seniori sa dočkali: Donáška potravín už funguje vo všetkých okresoch kraja, FOTO
8
Galéria
Zdroj: TASR

Kraj službu spustil od pondelka, doručenie je bezplatné, záujemcovia platia len hodnotu nákupu priamo pri jeho doručení. TASR o tom v pondelok informovala Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie Úradu BBSK v Banskej Bystrici.

Ako to funguje?

„BBSK službu rozšíril na celé územie kraja po tom, ako ju pilotne otestoval v okresoch Banská Bystrica a Brezno. Jej fungovanie je možné i vďaka dobrovoľníkom, ktorí sa zaregistrovali do krajskej databázy. Na bezplatnom telefónnom čísle 0800 221 235 si môžu seniori a ohrozené skupiny obyvateľstva objednať potravinový nákup od pondelka do piatka, od 8:00 do 15:00, s doručením na nasledujúci pracovný deň,“ vysvetlila Štepáneková s tým, že platba je možná v hotovosti aj kartou.

„Za prvých sedem dní fungovania služby ‚Staráme sa o starkých‘ sme rozviezli 32 nákupov, ktoré si objednalo 29 seniorov, niektorí opakovane. Rozvoz sa uskutočnil do 13 miest a obcí,“ konštatovala Zuzana Lafférsová, ktorá za BBSK koordinuje projekt nákupov.

Súčasť krízového plánu

Služba pre seniorov je súčasťou krízového plánu BBSK, ktorý má za cieľ bojovať proti šíreniu nového koronavírusu a zmierniť dosahy krízy na obyvateľov.

„Je dôležité, aby seniori, ktorí patria k najohrozenejším skupinám obyvateľstva v prípade ochorenia COVID-19, nemuseli pre nákupy opúšťať svoje domovy. Chceme sa o nich postarať tak, aby mohli zostať v bezpečí. Veríme, že službu donášky potravín ich bude využívať čoraz viac,“ zdôraznil šéf kraja Ján Lunter.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: BBSK spustil službu donášky nákupov pre seniorov
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM