Boris Macko Rôzne

Silvester očami lučeneckého primára: Nepríjemné zranenia aj osamelí ľudia

Väčšina ľudí si už asi nevie predstaviť príchod nového roka bez petárd či ohňostrojov. Nielen o rizikách silvestrovskej zábavy porozprával Zsolt Mihalovics.

Ilustračný obrázok k článku Silvester očami lučeneckého primára: Nepríjemné zranenia aj osamelí ľudia
9
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: Dnes24.sk

Počas sviatkov a hlavne na Silvestra so zábavnou pyrotechnikou opatrne! Na Oddelení ortopédie a úrazovej chirurgie Všeobecnej nemocnice Lučenec o tom vedia svoje. Pre tunajších lekárov a personál sviatky väčšinou veľmi veselé nie sú.

Varovanie je namieste aj napriek tomu, že v posledných rokoch sa dá kúpiť certifikovaná zábavná pyrotechnika legálne. „Je pravda, že predtým bolo úrazov spôsobených petardami, či inou po domácky pyrotechnikou viac. No aj v posledných rokoch nám vždy privezú niekoho s poraneniami, ktoré spôsobili petardy,“ povedal pre Lučenec 24 primár Oddelenia ortopédie a úrazovej chirurgie Zsolt Mihalovics.

Odstrašujúcim príkladom je prípad chlapčeka, ktorého pred niekoľkými rokmi do lučeneckej nemocnice priviezli s ťažkým poranením oka. „Sused odhodil petardu tak nešťastne, že mu poškodila oko. Utrpel na ňom ťažké popáleniny,“ zaspomínal primár na jedno z nešťastí.

Ďalšou kapitolou sú starší osamelí ľudia a bezdomovci. „Kým väčšina oddelení je cez sviatky zavretá, my máme plno. Väčšinou ide o starších ľudí. Smutné je, že ich príbuzní akoby sa ich snažili "odložiť do nemocnice“. Máme tu 90-ročnú pani, ktorú k nám príbuzní priviezli necelé dva pred sviatkami o jednej v noci. Odvtedy sme ich nevideli. Jej stav si síce vyžaduje hospitalizáciu, no v zúboženom stave ju u nej doma našli po niekoľkých dňoch, čo ju nikto nebol pozrieť," ilustruje primár realitu na ďalšom z príkladov.

„Bezdomovci sa u nás často ocitnú počas zimy. Keď ich vyliečime, otázka je, čo s nimi. Po prepustení sa ku nám po čase zase aj tak vrátia,“ skonštatoval Mihalovics. Napriek tomu dúfa, že sviatky budú pokojné a odbornú lekársku pomoc bude potrebovať čo najmenej ľudí.

Pozrite si lučeneckú nemocnicu v našej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Počas sviatkov v lučeneckej nemocnici vždy niekoho ošetria
9
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM