Ľubomíra Karmanová Správy

Skúška dospelosti pokračuje: Študenti prezradili svoje dojmy, z jedného slova ostali všetci paf:) FOTO

Stres z prvej časti maturitnej skúšky opadol a maturantov čaká ďalší ťažký deň. Na programe majú maturity z cudzieho jazyka. Pozrite, ako sa vedia naši mladí popasovať s nástrahami testov, či slohových prác. Čo ich prekvapilo?

Ilustračný obrázok k článku Skúška dospelosti pokračuje: Študenti prezradili svoje dojmy, z jedného slova ostali všetci paf:) FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Na súkromnom gymnáziu v Lučenci maturitné obleky a šaty oblieka v týchto dňoch 21 študentov, Obchodná akadémia má 86 maturantov. Na skúšku ich života sa pripravovali počas štyroch rokov, takže veria, že ju zvládnu úspešne. Napriek tomu absolvovať maturitnú skúšku je pre každého študenta veľká zodpovednosť a sprevádza ju predsalen aj trocha stresu.

„Trénoval som si testy z minulého roka a vyšli mi celkom dobre, takže maturity som sa veľmi neobával,“ prezradil Martin zo Súkromného gymnázia. „Včerajší deň bol obstojný. Vyšlo mi, že som mal 67 %, čo je celkom fajn, lebo táto maturita bola celkom ťažká,“ doplnil ho spolužiak Ivan. Zsolt z Obchodnej akedémie sa tiež snažil testy urobiť čo najlepšie. „Celý deň bol ťažký, ale dalo sa to zvládnuť.“ „Čakala som, že to bude ľahšie,“ tvrdí gymnazistka Viktória.

Maturanti nám prezradili aj to, že vďaka maturite, obohatili svoj slovník o nové slovo. Na skúške ho vraj počuli po prvý krát. „Slovo „súc“, to z nás asi nikto nevedel. Hamletova manželka, to som tiež netušil, ale inak, sa test dal zvládnuť,“ priznáva gymnazista Martin.

Čo keby sme ušli

Menej starostí už maturantom robil sloh. Témy boli zaujímavé. Maturanti si mohli vybrať, či budú písať úvahu na tému „Zármutok znesieš sám, ale o radosť sa musíš podeliť“, umelecký opis s témou „Pohľad z okna vlaku“, rozprávanie mohli využiť v téme „Čo keby sme ušli“, no a najzložitejšia forma, výklad, určovala tému „Znaky tvorby spisovateľov ľubovoľného literárneho obdobia“.

„Témy na sloh boli tento rok veľmi dobré. Dalo sa vybrať,“ hovorí Martin. Potvrdila to aj koordinátorka maturitných skúšok na Súkromnom gymnáziu Saskia Palkovičová. „Myslím, že témy im vykompenzovali ten ťažký test. Naozaj boli veľmi zaujímavé.“ „Na našej škole si vyberali témy 1 a 3, štvrtú tému si nevybral žiadny študent,“ uviedla koordinátorka maturít na Obchodnej akadémii Viera Šarkanová. Gymnazisti si, podľa Palkovičovej, tiež volili úvahu, alebo rozprávanie.

Koľko rečí vieš…

Dnes čaká maturantov skúška z jazyka. Niektorí mali možnosť si vybrať. Maturitu z nemčiny si na súkromnom gymnáziu vybral len jediný študent. Ostatní radšej stavili na angličtinu. „Na angličtinu nemám až taký strach, myslím, že je ľahšia,“ tvrdí Nikolas. „Angličtiny sa nebojím, máme dobrú angličtinárku, dobre nás pripravila na skúšky,“ myslí si Zsolt. Maturantka Patrícia má trochu obavy. „Myslím, že angličtina bude ťažšia, ako slovenčina.“ „Ja sa angličtiny neobávam. Sme gymnázium s cudzími jazykmi, takže angličtina mi nerobí problém,“ prezradil na záver Martin.

Mohlo by vás zaujímať:

Dôležité rady nielen pre študentov, ako predísť stresom pred skúškami

V Lučenci odštartovali maturity: Čo bolo podľa študentov najťažšie

Skúšky dospelosti V Lučenci
9
Galéria
Foto: Ľubomíra Karmanová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM