Jakub Forgács Rôzne

Skvelé správy z Hradu Šomoška: Turistická atrakcia regiónu opäť prístupnejšia

Ak ste ešte neboli na Šomoške, mali by ste to napraviť. Klenot pri Lučenci sa teraz pýši novým zábradlím aj opravenými schodmi. Čo je ešte v pláne?

Ilustračný obrázok k článku Skvelé správy z Hradu Šomoška: Turistická atrakcia regiónu opäť prístupnejšia
Zdroj: TASR

Hrad Šomoška pri obci Šiatorská Bukovinka na juhu okresu Lučenec je od tejto letnej sezóny pre turistov prístupnejší. Ako informoval starosta Šiatorskej Bukovinky Juraj Badinka, vďaka dotácii 900 eur z Banskobystrického samosprávneho kraja a využitiu vlastných zdrojov sa im na hrade a na prístupových chodníkoch podarilo realizovať viacero prác.

„Postavili sme približne 80 metrov nového zábradlia vrátane nových stĺpov, pretože tie pôvodné boli tak zhnité, že sa už nedali použiť. Na chodníkoch sme opravovali schody vybudované z kameňov a z ich okolia sme na niektorých miestach odstránili tŕnie, ktoré prekážalo pri chôdzi,“ priblížil starosta, podľa ktorého ešte tento rok obnovia aj schody priamo na hrade, ktoré sa už rozpadávajú.

„Opraviť chceme tiež mostík, ktorým sa do hradu vchádza, pretože už je na ňom poznať zub času,“ dodal s tým, že práce na Šomoške vykonáva deväť ľudí, ktorých samospráva zamestnala cez projekt úradu práce Šanca na zamestnanie. Okrem hradu však pracujú aj priamo v dedine.

Podľa starostu mohol byť rozsah obnovy hradu a prístupových cestičiek väčší, keby mala samospráva k dispozícii viac financií. „Uchádzali sme sa aj o grant z programu ministerstva kultúry Obnovme si svoj dom. Tam sme však neboli úspešní,“ konštatoval Badinka.

Pozrite si Hrad Šomoška na záberoch v našej fotogalérii!

Čítajte tiež:

FOTO: Turistický klenot na hranici. Hrad Šomoška láka stále viac návštevníkov

Hrad neďaleko Lučenca odkrýva ďalšie tajomstvá. Komu vlastne patrí Šomoška?

Šomoška - hrad na hranici
11
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM