Aktualizované Správy

Spadnúť môže až 40 cm snehu, pre náš okres platí výstraha 2. stupňa

Slovensko zasiahne v stredu (29.11.) vlna sneženia. Upozornil na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal už výstrahu druhého stupňa.

Ilustračný obrázok k článku Spadnúť môže až 40 cm snehu, pre náš okres platí výstraha 2. stupňa
7
Galéria
Zdroj: TASR

Výstraha platí pre celé Slovensko s výnimkou krajného juhovýchodu. Snehové zrážky potrvajú až do štvrtka (30.11.) večera.

Na strednom Slovensku sa má rozosnežiť už v stredu napoludnie, pričom tu môže napadnúť 10 až 40 centimetrov snehu, s bohatšou snehovou pokrývkou treba počítať v horských oblastiach.

Druhý stupeň výstrahy

V okrese Lučenec, Brezno, Banská Bystrica a južné okresy sa miestami očakáva výskyt silného sneženia pri ktorom spadne 35 – 40 cm nového snehu. Uvedená výška nového snehu predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (dopravu a pohyb osôb).

Predpokladaná výška nového snehu je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká. Výstraha pre náš okres platí od stredy 16:00 h do štvrtka 15:00 h.

Bohaté zrážky

V najbližších hodinách bude podľa meteorológov počasie u nás ovplyvňovať zvlnený studený front spojený s tlakovou nížou, ktorá sa prehĺbi nad Talianskom a prejde cez Balkán, Maďarsko a naše územie ďalej na sever.

„Takéto situácie sú u nás bohaté na zrážky a nebude to inak ani v tomto prípade. Vyskytnú sa na celom území, pričom budú aj výdatné. Predpovedné modely sa zhodujú, že najviac ich spadne v Banskobystrickom, Nitrianskom kraji a blízkom okolí,“ priblížil SHMÚ.

Tieto zrážky budú zväčša snehové, no v nižších polohách bude miestami aj pršať alebo padať dážď so snehom, najmä na juhu a Zemplíne.

Mokrý a ťažký sneh

Maximálna snehová pokrývka podľa meteorológov zväčša dosiahne desať až 20 centimetrov snehu, v Banskobystrickom i Nitrianskom kraji a okolí miestami až 40 centimetrov.

„Vzhľadom na teplotu vzduchu, ktorá bude okolo nuly alebo slabo nad nulou, očakávame, že sneh bude mokrý a pri akumulácii aj ťažký,“ podotkli meteorológovia s tým, že pri slabo kladných hodnotách teploty vzduchu a intenzívnych zrážkach zvyknú byť padajúce vločky veľmi veľké, čo môže byť aj v tomto prípade.

Ilustračné foto, TASR

Sneženie
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM