Jakub Forgács Rôzne Správy

Smelé plány vo Fiľakove. Podhradie chcú revitalizovať vďaka cezhraničnej spolupráci

Prístupové cesty, pešiu zónu na Podhradskej ulici, parkovisko s toaletami, či malú vežu mestského opevnenia. Pozrite, čo všetko chce riešiť samospráva Fiľakova.

Ilustračný obrázok k článku Smelé plány vo Fiľakove. Podhradie chcú revitalizovať vďaka cezhraničnej spolupráci
9
Galéria
Zdroj: TASR

Revitalizácia podhradia Fiľakovského hradu v okrese Lučenec je jednou z hlavných investičných akcií, ktoré miestna samospráva zamýšľa realizovať v nasledujúcom období. O potrebné prostriedky sa uchádza cez maďarsko-slovenský cezhraničný program Interreg, pričom výsledky by mali byť známe o niekoľko týždňov.

„Plánujeme riešiť prístupové cesty, pešiu zónu na Podhradskej ulici, parkovisko s toaletami, malú vežu mestského opevnenia, ako aj ozdobnú bránu hradu s priestorovou grafikou či vínny domček v podhradí,“ konkretizoval niektoré aspekty revitalizácie primátor Fiľakova Attila Agócs.

V prípade úspechu ovplyvní jej časový plán i archeologický výskum, ktorý je podľa primátora predpísaný skoro na všetky dotknuté objekty. „Ako bývalý riaditeľ Hradného múzea by som ani nedovolil, aby sa to robilo bez nich, pretože by sme mohli prísť o cenné artefakty a nenahraditeľné znalosti o našom hrade,“ zdôraznil Agócs.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery Hradu Fiľakovo!

Foto: ilustračné

FOTO: Hrad Fiľakovo bol v minulosti sídlom tureckého "okresu"
9
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM