Boris Macko Samospráva

Sneh z ulíc Lučenca odstraňujú aj aktivační pracovníci. Ako mesto reaguje na sťažnosti?

Zima neostala už niekoľko týždňov svojej povesti nič dlžná. Hoci sa sneh topí, stále je ho dosť a predpovede sľubujú ďalšie sneženie.

Ilustračný obrázok k článku Sneh z ulíc Lučenca odstraňujú aj aktivační pracovníci. Ako mesto reaguje na sťažnosti?
41
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk

Hoci sa sneh v posledných dňoch pomaly topí, stále je ho v Lučenci dosť. Nebezpečný je hlavne na strechách budov. Nečudo, niekoľko desiatok, možno až stoviek kíl ťažkého mokrého snehu môže spôsobiť nešťastie.

Sneh na strechách treba odstrániť

„Pri náhlom oteplení žiadame vlastníkov nehnuteľností zabezpečiť ochranu občanov pred zosuvom snehu zo striech ich nehnuteľností­. Žiadame občanov aj firmy, aby si plnili povinnosti vyplývajúce zo  Všeobecne záväzného nariadenia (VZN) Mesta Lučenec o verejnom poriadku na území mesta Lučenec, ktoré sa týka čistenia, resp. odstraňovania snehu a poľadovice z chodníkov pred ich nehnuteľnosťami,“ vyzýva mesto na svojej internetovej stránke.

„Obyvatelia často poukazujú na to, že sú neodhrnuté aj tie chodníky, ktoré nemáme v správe. S tým naozaj nevieme nič urobiť,“ upresnila hovorkyňa mesta Michaela Hrnčiarová. Dodala, že zimná služba začala začiatkom decembra minulého roka. „Mesto Lučenec spravuje takmer 69 kilometrov miestnych komunikácií a 89 kilometrov chodníkov. Aj za zjazdnosť miestnych komunikácií a schodnosť chodníkov zodpovedá Mesto Lučenec a obyvatelia mesta Lučenec v zmysle uvedeného VZN,“ vysvetlila hovorkyňa.

Údržba komunikácií sa riadi podľa kritérií, medzi ktoré patria intenzita dopravy, vedenie trás verejnej hromadnej dopravy, dopravný význam komunikácie, stav komunikácie či územné a poveternostné podmienky, sa určí stupeň dôležitosti pri zabezpečovaní zjazdnosti komunikácií.

Pomáhajú aktivační pracovníci

Len pre zaujímavosť, mesto má pre výkon zimnej údržby k dispozícii nasledovné mechanizmy  – dva sypače na cesty, tri mechanizmy na chodníky, sedem traktorov  zabezpečujúce pluhovanie a  mechanizmy na čistenie zastávok. „K ručnému dočisteniu dopomáhajú aktivační pracovníci, ktorí majú za úlohu dbať na schodnosť priechodov pre chodcov, čistenie autobusových zastávok a pod. Počas zimnej služby sa v mesiaci december, január a február vykonali potrebné kontroly stavu miestnych komunikácií a chodníkov na základe ktorých boli zabezpečené zásahy priamo v teréne,“ dodala Hrnčiarová.

Lučenčania môžu nepretržite využiť telefónne číslo dispečingu spoločnosti vykonávajúcej zimnú údržbu 0915 755 655 ako aj Mestskej polície 159. Počas pracovných dní môžu obyvatelia volať aj na telefónne číslo 0474307213 Mestský úrad, oddelenia dopravy a životného prostredia.

Pozrite si zasnežené ulice Lučenca v našej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Perinbaba opäť zasypala Lučenec
41
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM