Boris Macko Rôzne

Sobášov v Lučenci z roka na rok pribúda. Počet pohrebov však veľmi nepoteší

Sobáše, úmrtia, či krstiny patria neodmysliteľne k životu. Ako to s nimi aktuálne vyzerá v našom meste?

Ilustračný obrázok k článku Sobášov v Lučenci z roka na rok pribúda. Počet pohrebov však veľmi nepoteší
20
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: Dnes24.sk

Zaujíma vás, koľko zaľúbencov si povedala svoje „áno“ v Lučenci? O tom vedia najlepšie v Zbore pre občianske záležitosti (ZPOZ) pri mestskom zastupiteľstve. Podľa ich údajov počet sobášov stúpa, no podobné je to aj s pohrebmi.

V minulom roku sme mali v Lučenci 79 sobášov, v roku 2015 o osem menej a v roku 2014 dokonca len 57. Obľúbeným miestom pre sobáše sa pomaly stáva historická Radnica. Len pre zaujímavosť, päť párov si obnovilo manželský sľub po 25, 40, 50 či 60 rokoch manželstva.

Bohužiaľ, stúpajúcu tendenciu majú aj pohreby. V roku 2016 ich bolo 98, pričom rok predtým 71 a v roku 2015 v Lučenci zaznamenali 93 pohrebov. „Pre občanov vždy pripravíme dôstojný obrad a po dohovore s pozostalými zabezpečíme smútočného rečníka, recitáciu, organovú hudbu a spev, snažíme sa splniť aj iné špecifické požiadavky. Občanom vychádzame v ústrety. O kvalite obradov svedčia aj ďakovné slová pozostalých bezprostredne po obrade, či neskoršie písomné vyjadrenie vďaky,“ uvádza sa v správe, ktorú mestskému zastupiteľstvu za ZPOZ predložila poslankyňa Eva Balážová.

Z iných slávnostných aktov možno spomenúť slávnostné zápisy detí, ktorých bolo vlani 22. Rovnako aj rok predtým a v roku 2014 o jeden viac. Mesto si uctilo aj jubilantov. " Každý mesiac pozývame do obradnej siene našich jubilantov, ktorí sa v danom mesiaci dožili 75, 80 a 85 rokov. Deväťdesiatročných a starších tiež pozývame do obradnej siene alebo ich po dohode navštevujeme v domácnosti. Takto sme mali v minulom roku príležitosť stretnúť sa osobne so 147 občanmi," dodáva sa v správe ZPOZ.

Pozrite si v našej galérii historickú Radnicu, ktorá je obľúbeným miestom na obrady!

Foto: ilustračné

Historická radnica konečne otvorila brány
20
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM