Ľubomíra Karmanová Samospráva

Sociálne byty na Dúžavskej v ohrození: Primátor chce vyjednávať

24 sociálnych bytov nižšieho štadardu malo byť vybudovaných na rómskom sídlisku Dúžavská cesta. Či sa tak naozaj stane, zatiaľ nie je isté. Primátor mesta je v podpisovaní zmluvy s dodávateľom opatrný a dodávateľ nesúhlasí s primátorovou podmienkou. Na rade sú rokovania.

Ilustračný obrázok k článku Sociálne byty na Dúžavskej v ohrození: Primátor chce vyjednávať
Zdroj: TASR

Výstavba 24 sociálnych bytov nižšieho štandardu, ktoré mali byť vybudované na rómskom sídlisku Dúžavská cesta v Rimavskej Sobote, je v súčasnosti neistá. Ako informoval primátor mesta Jozef Šimko, kameňom úrazu je jedna klauzula, ktorú chce samospráva vložiť do budúcej zmluvy s dodávateľom stavby.

„Do návrhu zmluvy, ktorý som predložil dodávateľovi, som zahrnul klauzulu, že mesto v prípade nezískania dotácie od štátu bude mať právo od tejto zmluvy odstúpiť,“ objasnil primátor.

Ako doplnil, dodávateľ s týmto dodatkom nesúhlasí a so spomínanou podmienkou nie je ochotný zmluvu podpísať a stavbu realizovať. Výstavba bytov by podľa slov primátora mala stáť celkovo okolo 800.000 eur, z toho 70 %, teda asi 560.000 eur, samospráva plánovala získať vo forme dotácie z Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja. „Ja dodávateľa do určitej miery chápem, ale nemôžem si dovoliť ísť do rizika, že by som v prípade nezískania dotácie takýmto veľkým výdavkom v budúcich rokoch zaťažil rozpočet mesta na úkor iných aktivít,“ konštatoval Šimko.

Z tohto dôvodu podľa jeho vyjadrenia nastala v prípade výstavby bytov patová situácia. „Zmluvu nechcem podpísať bez tohto dodatku a dodávateľ zase nechce stavať so spomínaným dodatkom v zmluve,“ priblížil primátor. Ako dodal, mesto s dodávateľom stále rokuje, výsledok je však momentálne otázny. „Budem trvať na tom, aby táto klauzula bola súčasťou zmluvy. Uvidíme teda, čo sa nám podarí vyjednať a na základe toho zvážime ďalšie kroky,“ uzavrel Šimko.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM