Aktualizované Jakub Forgács Správy

Šokujúca správa: Nemocnice hlásia vyše 100 nakazených zdravotníkov!

Medzi nakazenými s ochorením ochorením COVID-19 sú desiatky lekárov aj sestier, ale tiež sanitári či ďalší zamestnanci nemocníc.

Ilustračný obrázok k článku Šokujúca správa: Nemocnice hlásia vyše 100 nakazených zdravotníkov!
Zdroj: TASR/AP

Zo slovenských nemocníc prichádzajú v piatok nepríjemné správy. Rapídne pribúdajú počty pozitívne testovaných lekárov aj sestier s ochorením COVID-19.

Takmer 50 z 2 oddelení

Dovedna 48 zdravotníkom Všeobecnej nemocnice s poliklinikou v Lučenci potvrdili ochorenie COVID-19. Uviedol to jej riaditeľ Július Höffer, podľa ktorého je medzi nimi 14 lekárov a 32 sestier.

„Ostatní do toho počtu 48 sú iní zdravotnícki pracovníci. Spravili sme všetko pre to, aby nebola ohrozená základná zdravotná starostlivosť, aj keď s problémami,“ konštatoval riaditeľ.

Všetci nakazení pracovníci sú podľa jeho slov len z dvoch oddelení. „Ide o interné a anestéziologicko-resuscitačné oddelenie. Keď to rozdelíte, tak na dve oddelenia je to veľmi veľa zdravotníkov a museli sme prijať opatrenia,“ podotkol Höffer.

Situácia však podľa neho zatiaľ nie je až taká vážna, ako napríklad v bardejovskej nemocnici, kde nie je v práci viac než 100 zamestnancov. Dodal tiež, že cez okresný krízový štáb povolali do lučeneckej nemocnice na pomoc dvoch ambulantných lekárov.

Lekári, sestry aj sanitári

Nemocnica Poprad má aktuálne 53 zdravotníkov, ktorí majú ochorenie COVID-19. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Sylvia Galajda s tým, že pozitívnych je 11 lekárov, 35 sestier a praktických sestier, aj sedem sanitárov.

Hovorkyňa priblížila, že desať ďalších zdravotníkov je v karanténe.

Keďže prišli do kontaktu s pozitívnym na ochorenie COVID-19, väčšina z nich čaká na výsledky testov. Začiatkom týždňa nemocnica očakáva návrat desiatich zamestnancov z karantény a postupne ďalších.

Desiatky zamestnancov v karanténe

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline potvrdili od začiatku októbra preventívnym testovaním ochorenie COVID-19 u 36 zdravot­níckych i nezdravotníckych zamestnancov zo šiestich oddelení. Ďalších 30 zamestnancov je aktuálne v karanténe. Uviedla to hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.

Doplnila, že vo FNsP Žilina sa nepotvrdil prenos ochorenia zo zamestnanca na hospitalizovaných pacientov.

V dôsledku zvýšeného výskytu pozitívnych pacientov testuje svojich zamestnancov aj Fakultná nemocnica Trnava. K piatku majú v karanténe dvoch lekárov, šesť zdravotných sestier, dvoch sanitárov a dvoch zamestnancov z ostatného zdravotníckeho personálu. Pre spravodajský portál Dnes 24 to uviedol Matej Martovič, referent pre vzťahy s verejnosťou Fakultnej nemocnice Trnava.

Aj v Rimavskej a Rožňave

Dokopy desať zdravotníkov je aktuálne nakazených ochorením COVID-19 aj v nemocniciach Svet zdravia Rimavská Sobota a Rožňava. Informovala o tom komunikačná špecialistka siete Svet zdravia Jana Fedáková s tým, že všetci sú v domácej karanténe.

„Tento počet nám zatiaľ nespôsobuje problémy a zdravotná starostlivosť je v obidvoch nemocniciach poskytovaná bez obmedzení,“ zdôraznila Fedáková.

Ako dodala, v rimavskosobotskej nemocnici je aktuálne potvrdený koronavírus u dvoch zdravotníkov a celkovo bolo ochorenie od začiatku pandémie diagnostikované u troch. „V rožňavskej nemocnici ide aktuálne o ôsmich a celkovo počas celej pandémie o 13,“ konkretizovala.

Správu budeme aktualizovať.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM