Boris Macko Rôzne

Spomienky na Timravu v Lučenci. Sú aj na miestach, kde by ste ich nečakali

Boženu Slančíkovú Timravu netreba veľmi predstavovať. Hlavne vďaka jej dielu Ťapákovci, ale aj iným ju poznáme z hodín literatúry. A je silno spätá aj s Lučencom!

Ilustračný obrázok k článku Spomienky na Timravu v Lučenci. Sú aj na miestach, kde by ste ich nečakali
Foto: Boris Macko

Čo má znám spisovateľka spoločné s Lučencom? Nuž, posledné roky života prežila práve v našom meste a tu je aj pochovaná. Na cintoríne je jej hrob, no v Lučenci na ňu ostali aj iné spomienky. V prvom rade divadlo, ktoré nesie jej meno. Pomenované je po nej aj miestne gymnázium.

Je prakticky v centre mesta neďaleko úradu, pošty a hneď oproti sa nachádza budova, v ktorej pôsobil iný významný slovenský básnik Andrej Plávka. Nie každý ale vie, že na bytovom dome na Partizánskej ulici 10, kde prežila posledné roky, je biela pamätná tabuľa. Chceli sme sa dostať aj do bytovky, aby sme skúsili pohľadať prípadných pamätníkov, alebo skúsiť vyspovedať terajších majiteľov, no vchod bol zamknutý a na zvonenie nikto nereagoval.

Mimochodom, Timravu trápilo, že jej pseudonym, ktorým bol vlastne názov studničky v chotári Polichna, písali tvrdo. „Ti u nás sa vyslovuje mäkko. Nechcela som, aby ma poznali,“ písala. No podľa niektorých odborníkov je správna práve nemäkčené vyslovovanie jej pseudonymu. Timravu jazykovedci a korektori trápili. „Mala na nich ťažké srdce kvôli tomu, že jej texty opravovali do spisovnej slovenčiny. Ona písala mäkkou, archaickou slovenčinou,“ vysvetlil historik Novohradského múzea a galérie Štefan Chrastina. „Bola komplikovaná povaha, preto nebola u ľudí obľúbená. Ako spisovateľku si ju však vážili,“ uzavrel historik.

Čítajte tiež:

FOTO: Historická rarita v okrese Lučenec. Týka sa Hradu Fiľakovo

FOTO: Kontroverzná socha v srdci Lučenca. Mesto stráži ochranca na podstavci

Timravu v Lučenci pripomína viacero vecí
6
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM