Simona Husaniková Rôzne

Starajme sa o náš Lučenec: Separujme viac a kvalitnejšie

Pri bytových domoch sú na zber separovaných zložiek umiestnené 1100 litrové alebo 2000 litrové zberné nádoby. Využívajme ich tak ako treba!

Ilustračný obrázok k článku Starajme sa o náš Lučenec: Separujme viac a kvalitnejšie

Zberné nádoby sú označené alebo farebne rozlíšené.
Do modrého kontajnera na papier patria noviny, časopisy, korešpondencia, katalógy, prospekty, zošity, knihy, baliaci papier sáčky, kartóny, krabice, lepenka, tetrapaky (obaly z mlieka a džúsov).
Nepatria sem – znečistený papier potravinami, olejom, ropnými látkami, idigový papier, etikety, nálepky, preložky od vajec.

Do žltého kontajnera na plasty patria PET fľaše (môžu obsahovať uzáver aj etiketu) – musia byť v tlačenom stave, vrecia, prepravky, drogistické umelé obaly, sudy, mäkké fólie, tašky, vrecia, zmršťovacie a obaľovacie fólie, tetrapaky (obaly z mlieka a džúsov), plechovky od nápojov.
Nepatria sem – plasty silne znečistené ropnými a chemickými látkami a syntetickými farbivami.

Do zeleného kontajnera na sklo patria fľaše z nealko nápojov, fľaše z alkoholických nápojov, poháre zo zaváranín, ploché tabuľové sklo.
Nepatria sem – lepené sklo, varné sklo, zrkadlá, ploché sklo s drôtenou vložkou, televízne obrazovky, porcelán, keramika, stavebný odpad.

Triediť odpad môžu aj obyvatelia domov

Separované zložky z rodinných domov je potrebné umiestňovať do farebne rozlíšených vriec, ktoré sú občanom poskytované raz ročne. V prípade, že vám vrecia neboli doručené, môžete si ich prevziať na mestskom úrade. Takéto vrecia sú tiež farebne rozlíšené a platí pre nich rovnaký popis ako pri kontajneroch.

V prípade, že by ste vo svojej blízkosti nemali ani kontajnery, ani vrecia určené na separovanie, môžete vytriedený odpad z domácnosti odovzdať na zbernom dvore firmy MEPOS (Fiľakovská cesta 292) v pracovné dni od 6.00 do 19.00 hod. Priniesť môžete papier, plasty, sklo, tetrapaky, elektroodpad.

Zbavte sa aj biologicky rozložiteľného odpadu tak ako sa má

Rastlinný odpad sa odváža do kompostárne traktorom. V súčastnosti požiadavku na odvoz rastlinného odpadu môžete podať osobne v kancelárii č.311 alebo na tel. čísle 430 72 11. Rastlinný odpad môžete tiež odviezť do kompostárne v lokalite Čurgov v pracovné dni od 7.30 do 15.30 hod. Tu od vás rastliny bezplatne odoberú. Do kompostárne môže byť privezený len čistý rastlinný odpad bez prímesí iných odpadov (napr. bez kameňov, plastov, skla, pletiva…)

Separovaním robíme niečo sami pre seba, preto ho nezanedbávajme

Dôsledným separovaním sa nám podarí v meste znížiť produkciu zmiešaného odpadu. Triedenie odpadu má environmentálne, ekonomické i sociálne výhody. Z pomedzi všetkých spomenieme napríklad, že:

  • triedený zber vracia druhotné suroviny späť do výrobného procesu,
  • spracovateľom surovín (papierne, sklárne, kovohuty, atď.) sa vďaka druhotným surovinám z triedeného zberu znižujú náklady na výrobu, čo v konečnom dôsledku znamená pre spotrebiteľov lacnejšie výrobky,
  • realizácia triedeného zberu pomáha vychovávať ľudí a formovať ich vzťah k ochrane životného prostredia a v medziľudských vzťahoch (napr. občania v bytových domoch sú pri triedenom zbere odkázaní na spoluprácu so spoločným cieľom). Tieto vzťahy sú dôležité pre kvalitnejšiu funkčnosť komunity aj v iných oblastiach života a mnohé ďalšie výhody.

    Zamyslime sa preto nad sebou, my sami ovplyvňujeme prostredie, v ktorom žijeme. Snažme sa preto žiť lepšie a čistejšie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM