Ľubomíra Karmanová Správy

Stavte na osvieženie na čerstvom vzduchu: 6 dôvodov, prečo sa ísť kúpať na Ružinú

Ružinská priehrada sa už od roku 1970 teší veľkej obľube kúpaniachtivých návštevníkov. Je považovaná za najteplejšiu priehradu na Slovensku a aj keď je od Lučenca vzdialená zhruba 20 kilometrov, Lučenčania ju navštevujú s obľubou. Tu je 6 dôvodov, prečo sa sem oplatí ísť okúpať.

Ilustračný obrázok k článku Stavte na osvieženie na čerstvom vzduchu: 6 dôvodov, prečo sa ísť kúpať na Ružinú
Zdroj: Dnes24.sk

Ružinská priehrada ponúka na kúpanie dve pláže. Kým na strane z obce Ružiná je kúpanie na vlastnú zodpovednosť, z obce Divín je pláž udržiavaná a poskytuje aj množstvo služieb. Výhod, využiť pláž v Divíne, je hneď niekoľko.

1. Dostupnosť a blízkosť

Ružiná je od Lučenca vzdialená zhruba 20 km. Autom ste tu približne za 15 minút, ak si vyberiete hlavný ťah smer Lučenec – Zvolen. Dostanete sa sem ale aj cez Halič a Podrečany. Táto trasa je pokojnejšia a radi ju kvôli menšej premávke využívajú najmä cyklisti. Ak nemáte po ruke auto a nechce sa vám ani šlapať do pedálov, využiť môžete vlak. Počas dňa ich na Zvolen so zastávkou v Mýtnej ide neúrekom. Z Mýtnej, síce musíte na priehradu dôjsť asi 2 km pešo, ale môže to byť celkom príjemná prechádzka.

2. Pokoj na pláži, aj vo vode

Ak nie ste fanúšikom prepchatých bazénov, Ružiná je pre vás to pravé. Aj keď v horúčavách je tu množstvo návštevníkov, veľkosť pláže poskytuje dostatok priestoru na pohodový a pokojný relax. Plavci tu v teplej prírodnej vode nájdu dosť priestoru na svoju záľubu, na ktorú v preplnenom bazéne môžu zabudnúť.

3. Vstupné, ktoré vašej peňaženke neublíži

Ak prídete autom, zaplatíte parkovné. 1,80 na celý deň, však, vašu peňaženku iste nezruinuje. Vstup na pláž je 1 euro a kúpať sa môžete až dosýta.

4. Dostupné služby, aj zábava

Za prijateľné ceny sa môžete občerstviť v neďalekých stánkoch. Langoš, kofola, či pivo vás výjdu okolo jedného eura. Deti sa zabavia na menšom detskom ihrisku. Na pláži si môžete požičať vodný bicykel a čas sa tu dá aktívne využiť aj na volejbalovom ihrisku.

5. Kvalitná a teplá voda

Kvôli výborným klimatickým podmienkam je Ružiná považovaná za najteplejšiu priehradu na Slovensku. Pravidelne je kontrolovaná aj hygienikmi. Kvalitu vody v tomto období vyhodnotili na výbornú.

6. Príjemný ostrovček – únik pred ruchom pláže

Na divínskej strane je lákadlom zaplávať si ďalej od pláže zaujímavý ostrovček. Ten nájdete pri pravom brehu vodnej nádrže. Zaplávať k nemu od brehu ako-tak zdatnému plavcovi trvá ani nie polhodinu. Keď sa rozhodnete napnúť svaly a doplávať až na toto miesto, na chvíľu uniknete ruchu hlavnej pláže a dokonca v okolí ostrova sa môžete vo vode ocitnúť často aj úplne sami. Ak vám stačia ešte sily, určite skúste plávať aj okolo neho, naskytnú sa vám pekné výjavy a vaša hlava zaručene zrelaxuje. Ak si na takýto plavecký výkon netrúfate, na ostrovček sa môžete vybrať aj na vodnom bicykli.

Čítajte aj:

Čas na pláži môžete tráviť aj aktívne: PREHĽAD športových aktivít na kúpaliskách v Lučenci a okolí

Koľko zacvaká dospelý, koľko študent a kto má zľavu? PREHĽAD tohtoročných cien na kúpaliskách v Lučenci a okolí

Začína sezóna kúpania: Tieto kúpaliská chcú otvoriť svoje brány už cez víkend

Hygienici hodnotili prírodné kúpaliská v kraji: Pozrite, ako oznámkovali kvalitu ich vody!

Ružinská priehrada - miesto, kde sa oplatí zájsť
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM