Ľubomíra Karmanová Správy

Štefánikovi vzdali vo vzduchu hold originálnym spôsobom: V letke aj Lučenčania!

4. mája 1919 letel z talianskeho letiska Campoformido Milan Rastislav Štefánik. Do cieľa svojho letu už nedorazil. 96. výročie jeho úmrtia si pripomenuli aj v Slovenskej federácii ultraľahkého lietania. Pozrite ako.

Ilustračný obrázok k článku Štefánikovi vzdali vo vzduchu hold originálnym spôsobom: V letke aj Lučenčania!
Zdroj: Dnes24.sk

Milan Rastislav Štefánik tragicky zahynul pri leteckej nehode neďaleko Ivanky pri Dunaji. Túto významnú osobnosť našich dejín, si chceli pripomenúť aj nadšenci letectva. Z Lučenca mali naplánované absolvovať let do Campoformido a odtiaľ do Bratislavy. Počasie, však, 5 člennej letke neprialo. „Zhoršili sa nám poveternostné podmienky a tak sme nemohli absolvovať celú trasu,“ informoval hlavný letový inšpektor zo Slovenskej federácie ultraľahkého lietania, Marián Sluk.

Akciu pripravovali dva mesiace. Zraz letcov bol na letisku v Boľkovciach, kde piloti absolvovali nácvik skupinového letu vo formácii piatich lietadiel. „Tri leteli vpredu, čo symbolizovalo trojmotorový dvojplošník Caproni Ca-33, ktorým Štefánik v osudný deň letel,“ vysvetlil Sluk. Podporu im robili dva ďalšie aeroplány. Členmi letky boli aj Lučenčania Marián Sluk st, a Marián Sluk ml., Karol Mičko, Ladislav Kováč a Milan Cibák.

V tejto formácii absolvovali let cez Maďarsko, obleteli pamätník M.R. Štefánika a pristali na letisku v Bratislave. Aj keď im počasie nedovolilo absolvovať celú trasu až z Talianska, svojim letom patrične vzdali hold významnej osobnosti našich novodobých dejín.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM