Jakub Forgács Správy

Študenti si zaslúžia klobúk dole: Vyčistili turistické chodníky aj známe miesta v kraji, FOTO

Cieľom jarnej Gruntovačky nie je len upratať vybrané lokality, ale pôsobiť na deti a mládež aj osvetovo. Čo sa podarilo tento rok?

Ilustračný obrázok k článku Študenti si zaslúžia klobúk dole: Vyčistili turistické chodníky aj známe miesta v kraji, FOTO
16
Galéria
Zdroj: Banskobystrický kraj Turizmus

Krajská Gruntovačka sa v Banskobystrickom kraji konala už 8. krát. Zapojili sa do nej žiaci, študenti a pedagógovia z 10 škôl, zástupcovia miest a občianske združenia. Spoločne vyzbierali 165 veľkých vriec odpadu a vyčistili turistické chodníky aj rekreačné zóny miest.

Upratovanie aj osveta

„Krajská Gruntovačka je aktivita, ktorú realizujeme už od roku 2018,“ uviedla Daniela Chrančoková z Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus. Práve táto organizácia zastrešuje Gruntovačku spolu s oblastnými organizáciami cestovného ruchu /OOCR/ na území Banskobystrického kraja. Ako doplnila: „sme veľmi radi, že sa nám darí zachovať kontinuitu tejto aktivity a to aj napriek tomu, že sme v časoch ovplyvnených protipandemickými opatreniami museli improvizovať.“

Gruntovačka sa v Banskobystrickom kraji koná dvakrát ročne – v apríli pri príležitosti Dňa Zeme a v septembri pri príležitosti svetového čistiaceho dňa /WorldCleanupDay/. Počas protipandemických opatrení, kedy nebolo možné sa stretávať, organizácie v kraji zvolili online formát. Natočili amatérske videá, ktoré niesli edukatívny odkaz v téme životného prostredia. Tie šírili v online svete.

„Sme veľmi radi, že tejto jarnej Gruntovačky sa zúčastnili už aj školy. Pretože cieľom nie je len upratať vybrané lokality, ale pôsobiť na deti a mládež aj osvetovo,“ uviedol Tomáš Krahulec z OOCR Turistický Novohrad a Podpoľanie. Práve táto organizácia sa napojila na aktivitu mesta Lučenec EKO-DEŇ a v mestskom parku sa na tému „Čo si do prírody donesieš, to si z nej aj odnes“ rozprávali s takmer 500 deťmi zo škôl v Lučenci.

O tom, kde všade sa „gruntovalo“, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Krajská Gruntovačka v Banskobystrickom kraji už 8. krát
16
Galéria
Zdroj: Banskobystrický kraj Turizmus
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM