Rôzne

SVET O SLOVENSKU: Vianoce sa začínajú vo vani

Málokto si na kaprovi naozaj pochutí a predsa si nikto nevie predstaviť Štedrú večeru bez tejto ryby. Rituály, ktoré sa spájajú s jej prípravou, sa môžu cudzincom zdať bizarné.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Vianoce sa začínajú vo vani
Zdroj: TASR

Vianočné zvyky sa na Slovensku rôznia od dediny k dedine. Niekto má na štedrovečernom stole kapustnicu, niekto hríbovicu, niekde sa jedia oblátky s medom a s cesnakom, inde makové bobáľky…ale kapor nechýba ani na jednom stole. Práve na túto tradičnú vianočnú rybu sa zameral aj americký portál npr.org vo svojom špeciálnom seriáli o vianočných zvykoch v zahraničí.

Bez kapra to nejde!

“Už celé storočia majú rodiny naprieč strednou Európou počas vianočnej večere jednoduché hlavné jedlo – obyčajného kapra,” začína svoj článok npr.org. Ďalej pokračuje priam napínavo: “Ale cesta ryby z rieky na stôl vôbec nie je jednoduchá. Podľa vianočnej tradície musí kapor najprv niekoľko dní plávať doma vo vani. Až potom sa môže zabiť a pripraviť na večeru,” uvádza portál.

Nasledujúci popis udalostí musí byť pre Američanov minimálne zvláštny, ak nie rovno podivný: “V krajinách ako Slovensko, Poľsko, Česko, Rakúsko, Nemecko a Chorvátsko si držia živú rybu vo vani niekoľko dní. Deti jej dávajú meno a rodina nemôže vaňu používať.”

Krvavý koniec

Ako hovorí stará skúsenosť – ak dáte nejakému zvieraťu meno, už nebude také ľahké ho zabiť. A tak aj americký portál cituje jednu Slovenku menom Mima Haloková: “Pamätám sa, že keď sme boli deti, často sme úbohého kapra ľutovali… stáva sa, že v niektorých rodinách ho pustia späť do rieky, lebo už z neho nedokážu urobiť večeru.”

Ale väčšinou to nemá taký šťastný koniec. “A akonáhle sa zjaví magicky vyzdobený vianočný stromček, život domáceho miláčika – kapra – sa celkom prozaicky skončí. Podľa tradície ho otec rodiny vyberie živého z vane a vo väčšine prípadov mu odreže hlavu nožom. To však môže byť ťažšie ako sa na prvé počutie zdá,” uvádza npr.org.

Nie je to žiadna lahôdka

Americká autorka článku sa zamýšľa aj nad pôvodom tejto tradície držania kapra vo vani. “Je to bahnitá ryba. A tak sa verí, že ak pár dní pobudne v čistej vode, pomôže jej to vnútorne sa očistiť od bahna. V skutočnosti by to však trvalo oveľa dlhšie, ak by to malo byť účinné, povedal nám vedec a expert na ryby Patrick Cooney, ktorý to skúšal."

"Iné vysvetlenia však uvádzajú, že tradícia dávať kapra do vane pochádza ešte z čias, keď neboli rozšírené chladničky a bol to praktický spôsob, ako udržať rybu čerstvú až do Štedrej večere,” dodáva npr.org.

Pre cudzinca však musí byť najbizarnejšia posledná časť článku, ktorá vysvetľuje, že Slovákom vlastne kapor vôbec nechutí: “Ak sa spýtate ľudí, väčšina vám povie, že kapor nie je žiadna delikatesa. Páchne rybinou a je plný malých kostičiek. Mnohí ho jedávajú len na Vianoce, pretože je to tradícia.”

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM