Rôzne

SVET O SLOVENSKU: Žijeme tu ako na Divokom Západe

V tejto krajine sú dôležité hlavne dobré vzťahy s vládnúcou elitou a potom môžete všetko - píše o Slovensku nemecký portál v príbehu o problémoch slovenských farmárov na východe.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Žijeme tu ako na Divokom Západe
Zdroj: TASR

Protest farmárov, ktorí na traktoroch docestovali až do Bratislavy, aby vláde a celej krajine priamo tlmočili svoje problémy, zaujal aj viaceré zahraničné médiá. Poľnohospodári sú zúfalí, že ich miestne podnikateľské skupiny v spolupráci s lokálnymi politikmi oberajú o pôdu. Používajú pritom vraj mafiánske spôsoby. Svoj boj o vlastné práva popísal nemeckému portálu Deutsche Welle aj slovenský farmár František Oravec.

Špinavý boj o pôdu

Deutsche Welle vo svojom článku Slovensko nijako nešetrí. Už v titulku píše, že v krajine sa odohráva “špinavý boj o úrodnú pôdu,” pri ktorom sa zneužívajú európske dotácie. “Záujmové skupiny s mafiánskymi metódami na východnom Slovensku zistili, že európske dotácie sú dobrým zdrojom príjmu a tak sa snažia pripraviť majiteľov o ich pôdu,” uvádza nemecký portál.

Zúfalosť celej situácie ilustruje na príbehu poľnohospodára Františka Oravca. Deutsche Welle píše, že sa stal obeťou modernej formy uzurpovania pôdy: “Slovenskí regionálni politici spolu s podnikateľmi využívajú legálne nástroje, aby sa zmocnili parciel a následne na ne poberali eurodotácie.”

Vysvetlenie tohto biznisu je pre Slovensko ešte zahanbujúcejšie: “Tento model funguje vďaka existujúcim dieram v zákone a mocenským štruktúram v krajine, kde sú dobré vzťahy s vládnúcou elitou základom,” dodáva Deutsche Welle.

Ako na Divokom Západe

František Oravec pre nemecký portál opisuje, že farmárčenie je u nich rodinná tradícia. Obrába takmer tritisíc hektárov, ale za posledné tri roky už má čoraz menej času na svoju prácu, pretože sa musí venovať študovaniu zákonov, zložitých dokumentov a chodeniu na súdne pojednávania.

Dôvodom je miestna firma, ktorá zrazu zabrala časť jeho pozemkov a začala na ne poberať dotácie. Keď sa proti tomu snažil brániť, zbili ho na vlastnom poli do krvi. Oravec sa sťažuje, že mu v jeho zúfalej situácii nedokázal nikto pomôcť. Polícia povedala, že sa musí súdiť a súdny proces trvá dlhé roky.

“Často má pocit, že si musí pomôcť jedine sám,” píše portál. Farmár Oravec vraj stratil dôveru v štát na Slovensku: “Tu nefunguje zákon. Je to ako na Divokom Západe v Amerike pred tristo rokmi. Niekto si proste príde, zapichne kolík do vašej zeme a povie – toto je teraz moje,” dodáva Oravec, ktorý svoj boj o vlastné práva nevzdáva.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM