Eliška Šándorová Kultúra Rôzne

Svietiaca pohľadnica, staré biblie či modely áut. Aj to ponúka zberateľská výstava

Svietiaca pohľadnica, ktorá pri svetle lampy odhalí výjavy nočného mesta? Nielen to nájdete v v priestoroch Domu Matice slovenskej v Lučenci.

Ilustračný obrázok k článku Svietiaca pohľadnica, staré biblie či modely áut. Aj to ponúka zberateľská výstava
Zdroj: Dom Matice slovenskej

Vzácne a neobvyklé poštové známky, historické pohľadnice a staré biblie, športové vlajky, zápalkové škatuľky, plakety, modely áut či dokonca podpivníky. Aj to sú predmety, ktoré patria do bohatej zbierky aktívneho dôchodcu z Pincinej.

„Ladislav Kelemen sa približne 40 rokov venuje zberateľstvu. Svoju vášeň nezameral iba jedným smerom a tak v jeho zbierke nájdete napríklad aj vreckové kalendáre, platidlá alebo historické dokumenty spojené s okresom Lučenec,“ uviedla Simona Šimová z DMS v Lučenci.

Jeho zbierka však obsahuje aj kúsky z ďalekých kútov sveta ako napríklad Kostarika alebo Srí Lanka.

Medzi najvzácnejšie kúsky patrí vyše storočná „svietiaca“ pohľadnica, ktorá pri svetle lampy odhalí výjavy nočného mesta. Pohľady priťahujú aj pozlátené a postriebrené telefónne karty z ďalekého Japonska alebo zápisník obyvateľa Pincinej, ktorý doň zaznamenal svoje zážitky z 2. svetovej voj­ny.

Príbeh však ukrýva každý jeden kúsok bohatej zbierky Ladislava Kelemena. Ten sa so svojimi pokladmi podelí s návštevníkmi Domu Matice slovenskej v Lučenci, ktorý pripravil výstavu jeho zberateľských kúskov s názvom Zabudnuté poklady.

Vernisáž výstavy sa uskutoční v utorok 6. februára o 17:00 hod. v priestoroch Domu Matice slovenskej v Lučenci. Výstava potrvá do 9. marca.

Zdroj: Dom Matice slovenskej
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM