Ľubomíra Karmanová Tlačové správy

Synagóga sa konečne dočkala: Už tento rok skrášli Lučenec v novom šate!

Neologická synagóga v Lučenci sa po rokoch opäť zaskvie vo svojej plnej kráse. Mesto získalo z fondov EÚ nenávratný finančný príspevok vo výške vyše 2,3 milióna eur, ktorý poslúži na obnovu tejto historickej stavby. Rekonštrukcia musí byť ukončená už tento rok.

Ilustračný obrázok k článku Synagóga sa konečne dočkala: Už tento rok skrášli Lučenec v novom šate!
Zdroj: Dnes24.sk

Synagóga bude slúžiť ako kultúrny multifunkčný objekt. Priestory takéhoto účelu budú dôstojne slúžiť nielen pre potreby kultúrneho vyžitia obyvateľov mesta Lučenec, ale aj pre širokú verejnosť, cudzincov a ako atraktívne miesto pre cestovný ruch,“ informovala hovorkyňa mesta Lučenec, Michaela Hrnčiarová. V prvej etape budú realizované práce na obnove interiéru, kde sa vybuduje technické zázemie.

„Objekt sa staticky zabezpečí a odstránia sa poruchy zapríčiňujúce vzlínanie zemnej vlhkosti. Zrealizuje sa nová podlaha, zrekonštruujú sa vitrážové okná podľa dochovaných archívnych materiálov, vytvoria sa nové drevené dvere do objektu a vysoký obkladový sokel okolo hlavnej sály,“ vymenovala jednotlivé stavebné a rekonštrukčné práce Hrnčiarová.

Ako dodala, zrealizuje sa tiež nová strešná krytina, ktorá bude tvarom a farbou zodpovedať zachovaným fotografickým predlohám. Synagóga sa vybaví zariadením tak, aby sa tam mohli konať spoločenské a kultúrne podujatia. V interiéri sa obnoví tiež stánok tóry z novodobých sklenených materiálov, aby v obrysoch pripomínal pôvodné stvárnenie. „Súčasťou obnovy objektu budú aj záhradné úpravy areálu, spevnené plochy a nadviazanie na parkovacie plochy verejného parkoviska pri tržnici,“ dodala hovorkyňa.

Celý projekt je momentálne vo fáze verejného obstarávania. „So stavebnými prácami sa začne až po jeho ukončení a podpísaní zmluvy. Rekonštrukcia však musí byť ukončená tento rok,“ uviedla Hrnčiarová.

Synagógu v Lučenci postavili v rokoch 1924 až 1926 na mieste staršej schátralej synagógy a je dielom maďarského architekta Leopolda Baumborna. Základ jej konštrukcie tvorí železobetónový skelet s tehlovými výplňami. Pri výzdobe 35,5-metrovej dvojpodlažnej budovy sa použili byzantsko-orientálne a secesné prvky. Počas druhej svetovej vojny bol jej interiér zničený a počas minulého režimu slúžila ako sklad. Od 80. rokov 20. storočia je prázdna a nevyužívaná.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM