Ľubomíra Karmanová Kultúra

Talentovaný Lučenčan Peťo Balko (26) a jeho špeciálne vyznanie mestu: Prvý román nesie príznačný názov

Onedlho uzrie svetlo sveta kniha, ktorá chytí určite mnohých Lučenčanov. Debutový román scenáristu a dramaturga Petra Balka zavedie čitateľov na mýtické miesto, kde sa prelieva prítomnosť s minulosťou.

Ilustračný obrázok k článku Talentovaný Lučenčan Peťo Balko (26) a jeho špeciálne vyznanie mestu: Prvý román nesie príznačný názov
Zdroj: Dnes24.sk

Kniha Vtedy v Lošonci je príbeh o detstve. Hlavnou postavou je osemročný chlapec s prezývkou Leviathan, s ktorým zažijeme jeden rok jeho života. Spoločne s najlepším kamarátom na svete Kápiom prežíva vtipné, bizarné i desivé dobrodružstvá, prvé lásky, náznaky pošpinenej nevinnosti, zázraky i tragédie, spoznáva svoj rodokmeň i dávne príbehy svojho rodného mesta, aby na konci všetkého prešiel osudovou premenou larvy na motýľa, z chlapca sa stáva muž. Ale cena, ktorú za to musí zaplatiť, je príliš privysoká.

„Celý príbeh je zasadený do Lošonca, do mýtického miesta, kde sa prelieva prítomnosť s minulosťou, realita so snom a život so smrťou. Lošonc ako zem niekoho, Lošonc ako bodka za slovensko-maďarskou vetou, Lošonc ako historické pomenovanie Lučenca, Lošonc ako miesto, kde sme sa narodili a kam sa neustále vraciame, moje postavy i ja,“ hovorí o svojom diele autor.

Vtedy v Lošonci je kniha o príbehoch, nielen hlavný hrdina, ale aj jeho rodičia, starí rodičia, platonická láska Alica i samotné mesto Lošonc, tí všetci majú svoje príbehy, svoje duše. Scenáriska a dramaturg Peter Balko príbeh svojej knihy definuje takto: „Labutia pieseň pre miesto, ktoré bude vždy mojím domovom.“

S knihou je spätý aj ďalší Lučenčan Dávid Koronczi, ktorý sa postaral o ilustrácie. Spoločne debutový román Petra Balka pokrstia v Lučenci 7.marca.

Mladý, ambiciózny Lučenčan píše básne, poviedky, scenáre. Snaží sa o prebudenie zaspatej, snáď nie mŕtvej kultúry. Za svoj zatiaľ najdôležitejší míľnik v kariére, považuje spoluprácu na úspešnom filme Kandidát, ktorý videlo takmer sto tisíc divákov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM